maanantai 29. lokakuuta 2012

Härpäke?

Korvani ovat viime vuosina napanneet silloin tällöin kuullun uuden sanan 'härpäke'. Varsinkin kun nuorin poikani tässä pyörähti, hänen suustansa se kuului aika usein. Ja varsinkin silloin, kun hän ei heti löytänyt jollekin objektille nimeä. 

Yritin etsiä netistä tietoa tästä oudosta härpäkkeestä ja löysin seuraavanlaista: hilavitkutin, osa, esine, vehje, vekotin, kapine, laite...

Mutta sittenkään en ymmärrä oikein mikä se härpätin on. Mille ja minkälaiselle esineelle voi antaa nimen härpäke. Hilavitkutin nyt menee jo tuonne jonkinlaisen ikiliikkujan puolelle, mutta minkälaista kapinetta tai laitetta voi sanoa härpäkkeeksi. 

Kuvasin tähän muutamia ehdokkaita. Ja toivon, että tästä tulisi kommentteja, ehdotuksia. selvennöksiä. Siis pliis, selventäkää tätä nykykieltä vanhalle tontulle!


Onko se jotain, mitä ei välttämättä tarvitse?


Onko se matkamuisto, jokin tarvekalu tai esim. laitteet kuten radio?


Onko se jotain, mikä on vain tunnelman luontia varten ?


Tai kuuluuko siihen astiat, varsinkin vähän erikoisemmat astiat, joille ei oikein löydy nimeä?

 

 Onko se jotakin, mihin tarvitaan sähköä?


Tai voiko taide tai käsityö olla härpäke?

Onko tietokone härpäke? Entä kaikki turha...Tai nyt sen keksin. Onko se härpäke silloin, kun ei suomenkielen taito muuten riitä jotakin ilmaisemaan?

Mokoma laulaa 'Turhaan tänne tulleet'!

7 kommenttia:

 1. Ihania härpäkkeitä! =D
  Miun mielestä härpäke on kuitenkin sellainen meluisa juttu jota hiihtokisoissa kannustajat pyörittävät kädessään ja siitä lähtee kova ääni... =)

  VastaaPoista
 2. Kauniita esineitä! Minun mielestä härpäke on sellainen tavara mikä on aivan ylimääräinen. Mitä ilman voisi olla. Mitä ilman jokin asia tulisi muutenkin tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo on taas se TURHAKE, vielä vuosittain valittu, niinku joku leipäkone aikoinaan..

   Noista kuvista mielestäni mikään ei ole härpäke.
   Härpäke on joku itsessään LIIKKUVA osa tai työväline, jolla saadaan se osa liikkumaan. Siihen liittyy LIIKE. Minun mielestäni.
   Ainakin velipoika käytti sanaa härpäke, kun vaihto mun pyörään rengasta ja tarvitsi jotain ruuvimeisseliä tms. laittaessaan vaihdekoteloa oikeeseen asentoon. Että annapas se härpäke, että saa tämän härpäkkeen laitettua..

   Poista
  2. Taisi työkaluista se poikakin puhua, mutta vähän vaikea oli kun piti hakea 'se härpätin'. Nytpä sitten tiedän minäkin mitä sanaa käytän, kun en millään tiedä kaikkien työkalujen nimiä.

   Poista
 3. Hieno sana tuo härpäke :) Minusta härpäke on jotain koristeellista ja hiukan turhaa. Härpäke voi olla myös vaikka käsikäyttöinen veivattava vatkain.

  VastaaPoista
 4. Niin, jos härpäke ei olekaan mikään uusi sana, ei se ainakaan ruotsinkielestä tai vielä vähemmän englanninkielestä, tule. Voisko se tosiaan olla iän ikuisen vanha sana, joka on otettu uusiokäyttöön? Oikein suomenkieltä?

  Kiitos mielenkiinnosta!

  VastaaPoista
 5. Minä en vielä ole tuohon sanaan tutustunut sen enempää, mutta minulle se tuo mieleen jonkin tarpeettoman uuden muotijutun, jota ilman tulee hyvin toimeen, mutta se on tavallaan hauska, mutta uutuuden viehätyksen mentyä ohi se jää kaapin nurkkaan. Tulipa lausehirvitys:)

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!