perjantai 25. tammikuuta 2013

Metsätontun tuhti aamiaissörsseli

Olenkahan juuri koskaan laittanut mitään reseptejä tänne tai ylipäätänsäkään jutellut ruoanlaitosta, mutta kyllä minä sellaistakin harrastan. Vanhana yrttimuorina olen tutustunut terveydenhoitoonkin.

Jo pitkään olen tehnyt itselleni tehosekoittimella sörsseliä eli smoothia eli pirtelöä. Tällä on varmaan monta nimeä. Tällainen sekoitus on hyvä monestakin syystä. Ennenkaikkea saan monet nautinto-ja terveysaineet samaan sössöön. Se onkin sitten niin vahvaa ja ravintorikasta, etten pitkään aikaan ruokaa kaipaa. Ja olen pysynyt ihmeen terveenä. Yleensä otan sitten myöhemmin päiväkahvit ja vasta neljän viiden maissa laitan kunnon lämpimän aterian.


Tässä tämän aamun annos: resepti on 'noin' annos, en yleensä mittaile vaan lorauttelen.

1 desi luonnonjugurttia tai rahkaa
1 desi ananasmehua tai mitä sattuu olemaan
½ desi karpaloita tai mitä marjoja ja hedelmiä sattuu olemaan
1 rkl tyrnejä
1 rkl pähkinävoita
1 rkl kylmäpuristettua öljyä
Avokadon puolikas
1 rkl hunajaa
pieni loraus omenaviinietikkaa
loraus pakurikääpälientä (paitsi pidän välillä sen tauolla)
1 tl viherjauhetta (itse tehnyt kuivatuista yrteistä, tässä: savoijinkaalta, nokkosta, minttua, persiljaa, kehäkukkaa, vuohenputkea)ja jos on tilaa, laitan mukaan mysliä. 

Joskus liottelen mukaan auringonkukan siemeniä, pellavarouhetta, seesaminsiemeniä tai muuta. Mutta pähkinätkin takaa proteiinin. Mukaan mahtuu mainiosti jo vähän kuivahtanut mustikkapiirakka tai piparkakkukin. Juuresraastekin siihen käy. 

Eli sörsseliin voi käyttää kaikki jämät, joissa on vielä ravintoa.

Uskon, että tässä on sopivasti suoja-aineita, kivennäisaineita ja proteiinia. Kuten huomaatte, tämän tekee koneella sukkelasti, mutta jo aineiden poimimiseen menee sen verran aikaa, että aamukiireen ihmisen kannattaisi se tehdä jo illalla. Eläkeläinen sen ehtii tehdä aamullakin.

Tämän hörpittyäni esimerkiksi tässä koneella, on ihanaa nauttia pala leipää juuston kera ja hyvää teetä tai jos on pitempään nukkunut, niin kahvi. Usein tämä minulla brunssiksi meneekin.

Teen olen sekoittanut ainakin jo 30 vuoden ajan siten, että pohjana on tavallisesti earl grey tai tavallinen breakfast tea, mutta laitan mukaan usein lahjaksi saaneita maustettuja teesekoituksia ja luonnosta kuivattuja yrttejäni tarpeen mukaan. Nyt minulla on siinä siankärsämöä ja koivunlehtiä mukana, koska pakkasilla ja istuessa  usein tulee turvotusta. Mutta yrttejäkään ei saa käyttää yhteen menoon liian kauan. Siksi vaihtelen niitä tarpeen mukaan. Välillä minttu sekoitteena on hyvin virkistävää.

Lapsille ja itsellenikin aikoinani laitoin tähän haudutettuun teehen mukaan hunajaa. Olenkin lukenut, että hunajaa pitäisi antaa varsinkin lapsille, se ehkäisee astmaa ja tulehduksia. Pojat usein pienenä kehuivatkin, että tee on yhtä hyvää kuin limsa. 

Tulipas äkkiä ikävä tuonne lasten aikaan....Pieni mies ja Kuoppamäki

3 kommenttia:

Olen iloinen kommenteista!