keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Suloinen nukkeruusu yllätti!

Nukkeruusu "Rosa nitida" (= kiiltävä) on Pohjois-Amerikan villiruusu. Hyvin mielestäni suomennettu nukkeruusuksi (kuten Ruotsissakin), sillä pensas on suhteellisen pieni ja matalahko, sopii hyvin johonkin puutarhan kulmaan muiden eteen. Pensaan lehdet jo ovat kauniin herkät, kiiltävät ja teräväkulmaiset ja syksyn tullen ne punastuvat ihastuttavasti. Tietenkin pitää varoa, ettei jyllää kovin maata sen juurella, sillä se lähtee leviämään aika herkästi. Surutta minä kierrän ruohonleikkurilla sen ympäristön. 

Alkukesällä
Syyskuun alussaSisukas pieni ruusu!
Rakas ruusu se tämäkin on, sillä naapuritalon tytär toi sen minulle omasta puutarhastaan taimena mieheni muistolle. Kaunis ajatus! Olen antanut pensaalle Kanadan kansallisuuden opastetaulussani. 

Nyt ovat kanadalaiset ruusut muutenkin esillä kovasti. Kanadahan sijaitsee samoilla leveyspiireillä maapallolla Suomen kanssa ja omaa suhtkoht samanlaisen sääolosuhteet.  Kanadassa on myös kovasti panostettu jalostukseen. Uskoisin, että sitkeää pientä nitida-ruusua on käytetty hyvinkin monen ruusun kanta-äitinä. Ainakin Dart's Defender eli keijunruusu on risteytetty juuri Rosa nitidasta ja kurttulehtiruususta ja saatu kaunis ja talvenkestävä ruusu, mikä minullakin on.

Suomen ruususeura on myös peräänkuuluttanut ruusunkasvattajia kanadalaisten ruusujen koeviljelykseen, josta itsekin kiinnostuin. Minullahan on vain köynnösruusu John Davies. Uusimmassa ruusukirjassa Rosor i Norr Leif Blomqvist esittelee monta upeaa Kanadan ruusua. Ja tänään kun kävin eräässä taimitarhassa, tapasin ruusuihmisen, joka kovasti kehui kanadalaista ruusua Hope of humality, kuinka se kukkii uutterasti koko kesän, täällä  vyöhykkeellä V.

Mutta se YLLÄTYS, minkä tämä nukkeruusu minulle järjesti. Kuten olen edellä kertonut, villiruusut kukkivat hyvin huonosti tänä kesänä. Tämäkin pieni ei tehnyt kuin pari kukkaa, suloisia kuin nuken naama. Mutta NYT, syyskuussa, se innostui. Melkein joka oksan päässä on runsas 'viuhka' nuppuja. Harmi vain, kun melkein sitä mukaan, kun pensas avaa nuppunsa, sade sen turmelee. Käyn pensasta tervehtimässä ja ihailemassa joka päivä, sillä se on hyvin kaunis lehtiruskan kanssa. Odottelen kovasti myös niitä herkkiä pieniä kiulukoita, mitä ruusu pyörittelee.2 kommenttia:

  1. Onneksi sulla nukkeruusu kukkii, miulla sekin otti ja kuoli, ruusut ei tykkää olla meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulehan. Minähän en alkujaan tykännyt ruusuista ollenkaan, ne viimeisetkin yritin tuhota. Mutta pystytin sitten ruusutarhaa mieheni muistoksi. Mutta toisin kävi. Ruusut hoitivatkin minua! Sinä et tarvitse ruusuja. Sinua hoitaa jokin/joku muu...

      Poista

Olen iloinen kommenteista!