maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tummanpunaiset pimpinellat

Edelleen jatkan pimpinellaruusuista. Vähän päänvaivaa minulle tuottaa kuitenkin niistä käytetty ryhmänimitys 'spinosissima'. Olen ymmärtänyt että se on uudenlainen nimitys pimpinellaruusuille. Mutta mistä ihmeestä tuollainen sana kuin 'spinosissima'? Ehkä se jossain vaiheessa vielä minulle selviää.


Nyt tulee ruusukansiooni tarina Tove Jansson-ruususta. Tove Jansson on tytär kahdelle muulle ruusulle, nimittäin 'Poppiukselle' ja 'Red Nellylle'. Ja mistä voimme ylpeillä, että Tove Jansson on täysin suomalaisen ruusujalostuksen tulos! Tässä enemmän tietoa siitä.

Mutta ensin pikkuisen Red Nellystä, joka on väritykseltään suosittu ruusulajike eteläisemmässä osassa Suomea. Red Nellyn alkuperälajike on nähtävästi Single Cherry. Saksalainen ruusunjalostaja Kordes toi sen markkinoille 1930-luvulla. Tämä ruusulajike eroaa helposti muista, sillä sen kukinnassa on harmahtava ulkosivu, muuten se loistaa tummanpunaisena. Kuva Parhalahdenpuutarhayhdistyksen sivustolta.


Tove Jansson on ensimmäinen lahjaruusu puutarhassani ja siksi hyvin mieleenpainuva. Toven Muumit eivät kuuluneet minun lapsuuteeni, mutta ovat pojantyttäreni mieliluomuksia. Hänen kanssaan nyt niihin tutustun.
Itse ruusu kärsi puutarhassani kaikkien pimpinellojen kera itikoista ja liiasta märkyydestä ja kukki huonosti. Joten pikkuisen huolissani olen tästä pensaasta, joka nyt kesällä tulee kaksivuotiaaksi. Tässä sitä ihastelin.

"Tove Jansson-ruusu, Rosa pimpinelia-ryhmä

 Tove Jansson on risteytys Poppius-ruususta ja Red Nellystä. Se syntyi suomalalaisen ruusunkasvattaja Peter Joyn kotipihassa 1990 kasvattaja on suomalainen Peter Joy. Myöhemmin taimi siirrettiin tutkittavaksi Viikin puutarhaan, missä se sulostutti ensikukinnallaan 1993. Alussa kukan nimeksi annettiin Miriam Makeba, sittemmin kirjailijan oikeudenomistajat hyväksyivät nimityksen Tove Janssonin kunniaksi. Uskon, että ruusu kauneudessaan ja kestävyydessään leviää Muumi-kirjojensa tavoin maailmalle. Lajissaan siitä tuli kestävämpi kuin äidistään Red Nellystä ja se on kestänyt talvet täällä pohjoisemmassakin. Toven väritys on samenttisen tummanpunainen. Runsaskukkaisena olen sitä ihaillut Oulujoen varressa Matti Kuljun ruusutarhassa. 

Sain ruusun lahjaksi työtovereiltani Tikkalan koululta, jotka toivottivat onnea uuteen rooliini puutarhurina jäädessäni eläkkeelle varsinaisesta ammatistani. Kaunis potku uudelle aloitukselle! Tummanpunainen on voimaannuttava väri.

Tove on kaunis jo keväällä sirkkalehtien kanssa voimaa ja iloa uhkuavan tummanpunaisen vartensa ansiosta.
Se on kaunis pysty pensas ja kukkii vanhoissa edellisen vuoden varsissa. Olenkin siitä vähän huolissani, jotta saanko sitä ihailla tulevana kesänä omassa puutarhassani, koska jouduin leikkaamaan vaurioituneita oksia pois. Kukinta-aika on kesäkuun loppupuolella. "

Tarkoituksenani on kesän aikana itse piirtää ja värittää kuvat suoraan luonnosta ja lisätä ne ruusukansioni sivuille. Haaste, jossa voi olla esteenä aika ja sää. Voin myös ottaa perempia kuvia.

Tämä soi tuvassani aina kun pikku 'Ruusunnuppuni' täällä vierailee.  Kiitos Ihana Tove, mitä meille loit!


2 kommenttia:

  1. Pimpinellat ovatkin paljon monimuotoisempia kuin yleensä ajatellaan - ihania silti kaikki!

    Sinulle on tunnustus blogissani Suvipiha, käyhän kurkkaamassa.

    VastaaPoista
  2. Sinähän olet varsinainen ruusu asiantuntija *ihailee*
    Minulla vain muutama pensasruusu, mutta alkaa kiinnostamaan nyt kyllä enempi..

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!