Taidemaailamassa yleensä saadaan vaikutteita jostakin, kuten varmaan sai Maria Week ja Helene Schjerfbeck yhteisillä opintomatkoillaan Pariisissa ja Englannissa. Ester Helenius puolestaan oli Helenen oppilas Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.
Miten elää taiteilija 1900-luvun vaihteen Suomessa? Ja varsinkin, jos on naistaiteilija? Ja vieläpä, jos heidän terveytensä on heikko? Historia kertoo, että aika huonosti. Kukkamaalauksilla ja sellaisilla töillä, jota intohimosta halusi maalata, ei elantoa saanut. Pääaiheena oli muotokuvamaalaaminen, jota varsinkin Maria teki elannokseen.
Marialla oli silmäsairaus. Siitäkö johtuu, että hänen työnsä ovat aika pienikokoisia. Kuitenkin, hän oli aikansa arvostettu taidemaalari juuri muotokuvissa. Tässä hänen herkkä kukka-asetelmansa, ruusuja jopa ja taitaa olla ruusumaljakkokin.
Helenen oppilas Ester Helenius käytti maalauksissaan jo vähän ronskimpaa otetta. Hän on vaikuttanut Hämeenlinnassa, jossa hänen sukulaisensa testamenttasi Hämeenlinnan taidemuseoon suuren kokoelman hänen töitään. Hän varmaan jo halusi murtaa jotain perinteistä. Tässäkin kukka-asetelmassa kukat joko tarkoituksella näyttävät rupsahtaneilta tai sitten hän halusi maalata kukkia siinä vaiheessa. Eloa hän kuitenkin sai maalaukseensa rohkeilla siveltimenvedoilla. Tämä kuva on bukowskimarket.comin sivustolta.
Nostan hattua kaikille naismaalareille!! Luulen että he ovat saaneet pikkuisen enemmän ponnistella julkisuuteen kuin miehet, joilla usein oli takana tukenaan vaimo tai perhe, usein suku myös. Naismaalarit jäivät yksin, piti valita joko perhe-elämä tai yksinelämä taiteen parissa.
Siksi tämä 'Kultainen ruusu' ja Irmeli Mäkelä
(laulaakohan hän vähän nuotin vierestä, korvani ainakin kärsii)
Kauniita maalauksia. Minun suosikki on tuo alimmainen, siinä on iloiset värit:)
VastaaPoistaNaiset ovat varmaan saaneet ponnistella pikkuisen enemmän monella muullakin alalla kuin maalaustaiteessa ...
VastaaPoistamutta hiljakkoin Ateneumissa mietin, että myös miestaiteilijat ansaitsivat elannon (itselleen je perheelle) vaikkapa muotokuvilla ja maalasivat muita kuvia sitten 'taiteen palosta' :)
Oikein ihanaa naistenpäivää sinulle!
Kiitos! Tosiaan on naistenpäivä. Sopivan aiheen otin blogiini.
PoistaVarmaan ei tänään ole enää niin paljon miehilläkään töitä muotokuvamaalareina, kun valokuvaus tuli. Vaikka valokuva on aivan eri asia kuin maalaus, mielestäni.
Hyvää naistenpäivää kaikille!