maanantai 13. huhtikuuta 2015

Mitä on Kappadokia? Osa 2: Kauniitten hevosten maa ja karavaanitie

Eilen lensi ylitseni iso kurkiaura. Seurasin jo edellisenä päivänä yksinäistä tiedustelijakurkea, joka lensi tässä ympäriinsä, sitten otti suunnan etelään. Suot ovat osittain sulaneet. Tervetuloa rakkaat ystävät Suomeen!

Mitä on Kappadokia? Se on myös eläinten maa ja karavaanareitten kulkuväylä.

Muistelen edelleen Kappadokiaa. Erityisesti minua kiehtoi siellä eläimet. Kissoista kerron aivan erikseen kissablogissani. Tuolla vuorten rinteillä ja ylätasangolla elettiin paljon lampaiden ehdoilla. Monella aterialla sain maistaa lammasta.  Joka puolella näkyi lammaslaumoja paimenineen, vähemmän lehmiä. Paimenilla on tärkeä työ, sillä seudulla liikkuu myös saalistajia; karhuja, ilveksiä, susia, kettuja, aivan kuin meilläkin. Varsinainen lammasvahti on vaaleahko Anatolyan alueen paimenkoira nimetty alueen mukaan ja aivan oma rotunsa. Harmi, että en heitä kuvannut, vaikka näin niitä vähän joka puolella loikoilemassa tai kuljeskelemassa, myös paimenten kanssa. Koirat kulkivat vapaasti ja vaikuttivat hyvin säyseiltä.

Minua kiehtoi kovasti ajatus, josta itse Kappadokia on saanut ehkä nimensä. Katkatupa-sana löytyy persialaiskuninkaan Dareioksen kirjoituksista ja tarkoittaa "Kauniiden hevosten maa". Alueella on käytetty ammoisista ajoista lähtien hevosta. Olisko sen alkuperä muinaisessa villihevosessa, Hipporionissa, jonka väitetään kuolevan sukupuuttoon kolmen suuren tulivuoren purkauksessa?

Olisikohan kuvassa kivettynyt hevonen? Luonto oli muotoillut vaikka minkälaisia teoksia eikä niissä tarvinnut paljoa mielikuvaa käyttää. Jopa ihan elävän näköinen Neitsyt Mariakin (oppaan nimeämä) seisoi erään muodostelman laella. 

Toinen paljon siellä polkuja tallaava kulkija on ollut kameli. Muinaiset sivilisaatiot käyttivät aluetta karavaanireitteinä. Silkkitie kulki koko Anatolyan halki ja siitä muistona vieläkin vanhat majapaikat.

Turkin suosittu turistien kyytiläinen vieläkin on kameli ja sitä tapasi Kappadokiassakin.

Hauska ilmiö oli se, että jos Antalyan rannoilla yritti kuvata kamelia, oli mies heti karjumassa euroa kuvauksesta. 

Kappadokiassa kamelia sai kuvata kaikessa rauhassa häiriintymättä, jopa hymyn saa kamelin omistajalta.

Kuinka leppoisalta tämä matkakaveri näyttikään!

2 kommenttia:

  1. kameli on komea eläin hauska tuo luonnon muovaama kamelin pää.

    VastaaPoista
  2. Hienot kuvat! Enpä ole nähnyt kamelia livenä, kuin eläintarhassa:)

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!