lauantai 11. huhtikuuta 2015

Blogi tunnetummaksi?



Tällainen haaste tuli Maaritilta blogista http://garden-of-my-dreams.blogspot.fi/
Kiitos. Vastailen miellelläni. Varsinkin nyt, kun olen palannut Turkin Kappadokia-matkalta ja pitää palautua tähän pieneen metsämökkini hoiviin.

Tällä kertaa haasteella tehdään tunnetuksi blogeja, joilla on alle tuhat lukijaa. Ensin vastataan 
haastajan keksimiin 11 kysymykseen, sitten keksitään 11 uutta kysymystä ja haastetaan (5-) 11 
uutta bloggaajaa mukaan. Maaritin kysymykset ovat tässä: 


    1.Suosikki kasvisi puutarhassasi?
- Ilman muuta ne ovat ruusut. Joskus olin kiinnostunut erilaisiin perennoihin, mutta se on valitettavasti jäänyt taka-alalle. Jos otan jonkun perennan ylitse muiden, otan itse kasvattamani upeat ritarinkannukset, jotka tosiaan muutenkin kasvavat korkeutta ylitse muiden. Niiden väririkkaus on joskus hämmästyttävä.


2.Onko sinulla karvakaveria?
      Onneksi on. Puutarhan suuria vartijoita; kissasisarukset Majuri ja Ruusa. He ovat nyt täyttäneet kolme vuotta ja hienosti hoitaneet tehtävänsä maalaispihapiirissä. Hiiret, myyrät ja jopa jänikset ovat saaneet kyytiä! Suorastaan ihania kavereita muutenkin.



 3.Esikuvasi puutarhamaailmasta? 
- Oman äidin rakentama puutarha ja hänen haaveensa siitä.

4.Milloin olet aloittanut puutarhaharrastuksesi? 
 - Oikeastaan olen sitä tehnyt joka paikassa missä olen asunut siinä määrin mitä olen voinut tehdä. Vanhassa Jokelassa minulla oli mahtava juuresmaa. Mutta vasta mentyäni naimisiin, olen sitä työstänyt tässä Linnapellossa tähän päivään saakka.

5. Onko puutarhasi villi ja vapaa vai moderni?
- Puutarha ei olisi puutarha, jos se olisi ihan villi. Näkisin, että luonto ilman ihmisen kosketusta on villi, mutta jos siihen käsi koskee ja alkaa sitä muokkaamaan, siitä tulee puutarha. En tykkää kuitenkaan liian muokatusta puutarhasta. Haluan, että luonto saa kasvaa ihmisen käden taltuttamana yhdessä istutetun kanssa. Moderni-sana elää kulttuurin ja aikakauden mukaan. Siis puutarhani ei varmaankaan ole ainakaan moderni.

6. Miten rentoudut puutarhatöiden lomassa?
Rentoudun puutarhatöistä pois ystävieni ja vieraitten seurassa. Ja osaan löytää kyllä sitten ihan omankin aikani, mikä on sentään kullanarvoista. Esimerkiksi hyvän kirjan, elokuvan tai vain esim. kirjoitusteni parissa. Yksi varmin tapa rentoutua yksinkin, on kulkea metsässä.

 7. Käytkö puutarharetkillä?
- Tokkiinsa. Ensimmäinen suuri ruusupuutarharetki oli Bulgarian Ruusulaaksoon. Toisen suuren kiertoajelun tein E-Suomessa syntymäpäivälahjajani. Olen kirjoittanut näistä retkistä blogissani paljonkin. Sitten on kutsut toisten puutarhoihin, joita mielelläni teen. 

8. Seuraatko puutarhaohjelmia? Suosikkisi?
- Koska en paljoa katsele TV:tä, niin nuo ohjelmat usein menevät ohi. Katselen, kun sattuu olemaan esillä. Mutta jotenkin kyllästyn niihin ehkä sen vuoksi, että usein ne ovat E-Suomesta, jota ei voi verrata P-Suomen olosuhteisiin useinkaan. Tosin tiedän, että esim. kasvuvyöhykkeet ovat ilmasto-olosuhteiden myötä paljonkin muuttuneet. Niistä lie on tulossa uudet kartat.

9. Paras vinkkisi puutarhanhoitoon?
- Uskon, että jos haluaa todella jotakin antaa kasvien kasvulle ja saada siitä itse iloa, tulee olla rakkautta ja intohimoa puutarhanhoitoa kohtaan. Jos sitä rakentaa tavan ja ulkokultaisuuden vuoksi ("mitä ne naapurit ajattelevat"), se voi pettää, siihen vain hermostuu ja se stressaa. Parempi silloin myöntää, ettei se homma kiinnosta ja tehdä muuta. Sekin stressaa, jos yrittää tehdä kaiken oikein. Virheet kuuluvat elämään. Antaa virheiden opettaa. Puutarhurin pitää olla tietyllä tavalla nöyrä, anteeksiantava niin luonnolle kuin itseäkin kohtaan.

10. Hurahdatko kevään kasviluetteloihin vai maltatko mielesi?
- No ainakin ruusuihin. Seuraan tarkkaan mitä niistä kerrotaan kasviluetteloissa. Minä hurja jopa varaan niitä itselleni peläten, että jokin laji loppuu ennen kuin ehdin taimistolle. Ja toki innostun aina kokeilemaan jotakin uutta kukkalajia tai yrttiäkin. Mielestäni maltan mieleni kuitenkin aika hyvin.

11. Mikä rikkaruoho on mielestäsi helpoin hävitettävä ja miten?
- Naurattaa. Uskon vähän siihenkin, että sitä kasvaa pihassa, mitä itse eniten tarvitsen. Eli nokkosta löytyy. Ja käytän sitä paljon. Nokkosta olen hävittänyt yli 30 vuoden ajan nykkimällä juuria eli niitä rönsyjä.  Ei ole vaikeaa. Tukahduttamalla olen hävittänyt vuohenputkea, mutta olen poiminut sitä myös teeainekseksi.  Paras tapa on nurmikon hyvä ajelu. 
-------
Nyt sitten pitäisi miettiä kenelle haasteen jakaa. Kun vain tietäisi kuka on jo haasteen saanut. Mitäs jos annan haasteen jokaiselle lukijalle, joka tahtoo siihen vastata. Toivon, että joku sellainen vastaisi, joka ei ole tätä haastetta muuten saanut. Tässä kysymykseni, ole hyvä! 

1. Milloin ja miten syntyi rakkautesi puutarhanhoitoon?
2. Kuka on paras tukijasi siinä?
3. Puutarhasi mukavin paikka?
4. Puutarhasi eläimet, hyvässä ja pahassa?
5. Mikä on mielestäsi paras oma idea puutarhassasi?
6. Mitä kukan väriä et mielelläsi ota puutarhaasi ja miksi?
7. Syötkö puutarhasi kukkia ja mitä?
8.  Minkä haluaisit puutarhaasi, mutta et voi?
9. Minne haluaisit matkustaa puutarhaharrastuksesi merkeissä?
10. Minne maahan haluaisit laittaa uuden puutarhan?
11. Näetkö unta puutarhastasi?

Hyvää Kevättä kaikille!

4 kommenttia:

 1. Kiitos Leila, että otit haasteen vastaan! Oli kiva lukea vastauksiasi! Nöyryys on hyve tänä päivänä. Välillä tuntuu, että se on kadoksissa, samoin kuin maalaisjärki;) Olet tervetullut tutustumaan puutarhaani, jos joskus liikut P-Savossa päin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Tulen mielelläni puutarhaasi katsomaan, kun taas saan aikaan jotain kiertoajelua. Mielessä sellainen kuitenkin.

   Poista
 2. Määpäs taidan ottaa tästä haasteen matkaani. Meillä on vielä niin talvi ettei puutarhahommiin pääse, joten tässä pääsee jo vähän mietiskelemään puutarhaa. Vastaaminen saattaa kylläkin kestää hetken..

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!