tiistai 14. huhtikuuta 2015

Mitä on Kappadokia? Osa 3: Sivilisaatioiden summaa

Olen aloittanut haravoimisen omalla pihamaallani. Tosin varon noidannuolen aiheuttamaa selkävaivaa. Kuitenkin sopiva työ on vain hyväksi sille. Ihanaa hommaa!

Mitä on Kappadokia? 



- Se on tuhansien vuosien ajan vaihtuvaa sivilisaatiota. Tuntuu kuin alue ei paljoakaan olisi saanut olla rauhassa uusilta valloittajilta. Eikä ihmekään. Tuollainen maaperä oli hyvin viljavaa, vesistö kalarikasta ja alueella vilisi riistaa. Ihmiset jäivät mielellään pysyvästi asumaan alueelle. Kaivauksista käy ilmi, että alueella muodostui myös ihmiskunnan ensimmäiset uskonnot.  Huomata voi kuitenkin, että kyseessä on noin 10.000 vuosien aikaiset sivilisaatiot.

Esinelöytöjen mukaan siellä on ollut asutusta jo 7000 eKr. Neoleettisella ajalla ihmisten todettiin asuvan paikalla jopa 900 vuotta. Paikalta on löydettu useita Äitijumalattaren patsaita. 

Heettiläiset saapuivat paikalle noin 1800 eKr (nuolenpääkirjoitus). Heidän valtakuntansa tuhoutui noin 1200 eKr. Aikaa, joka kesti 450 vuotta, kutsutaan 'pimeäksi ajaksi'. Sitä hallitsi useat pikkuvaltiot. Sitten tulivat assyrialaiset.  Kaukasialaiset heimot hyökkäilivät pohjoisesta, ja lännestä tulivat nk. merikansat (troijalaiset ja kreikkalaiset). 

Kappadokian ihmeellinen maailma on nähnyt kymmenien valloittajien asuttamista ja tuhoa. Alue on nimetty monien valloittajien mukaan aina uusia kaupunkeja myöten. Kansojen nimiä on paljon, enkä edes luettele tässä kaikkia. Persialaiset ja kreikkalaiset taistelivat sen herruudesta 500-400 eKr. Aleksanteri Suuri 'puhdisti' aluetta 300-luvulla eKr keräten sieltä verot (Kappadokian Kuningaskunta). Sitten tuli Rooma vyöryen yli. Vuorossa oli Bysantin valtakunta. Osmannien valtakunta syntyi 1200-luvulla jkr. 1400-luvulla sinne hyökkäsivät mongolit. Sitten tullaankin jo lähihistoriaan, josta jokainen voi tutkia itse enemmän.

Yhtä kauheaa tuhoa ja uudisrakentamisen jälkeen taas tuhoa! Se mitä on säästynyt on hiekka piilottanut allensa eikä luonnonmuotoihin tuli ole tarttunut. Sen ihmeellisiin rakennelmiin ihmiset kaivoivat luolia turvakseen ja pakopaikoikseen. Alueelta on löytynyt useita maanalaisia kaupunkeja, joihin ihmiset piiloutuivat valloittajilta ja rosvouksilta. Kappadokia-alueen laava eli nk. pehmeä sintterikivi oli helppo louhia. Ehkä niitä rakensivat jo aikoinaan heettiläiset turvapaikoikseen.

Tämä kuva osoittaa eri kiviainesten pehmeyttä vuosituhansien erroosiossa.


Tästä seuraavassa osiossa enemmän.

Tähän voisi jo sopia Mozartin Turkkilainen marssi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!