maanantai 11. huhtikuuta 2022

Kanadalainen Skinner on luonut myös kauniita ruusuja!

Ruusumiehistä Frank Skinner on toinen, johon ihastuin kovasti. Ajatella, että sairastuesaan ja menettäessään osan keuhkoista, hänen oli pakko siirtyä peltotöistä kevyempään työhön. Se oli puutarhatyö. Ja pian hän oli kasvattamassa omia ruusulajikkeita. Oilisiko hän ilman sairautta löytänytkään ruusujen maailmaa? Näistä Rosa 'Wasagaming' on yksi suosikkejani. Tuo nimi on vähän pettävä. Se ei ole mikään Wasa tai jokin. Nimi juontuu lähistöllä olevasta järvestä, joka on intiaanikielellä jotain 'Wasagaming' ja merkitsee kirkasvetistä järveä. Jostain luin tällaista, enkä nyt löydä tätä tietoa.

Mutta voi tätä ruusua! Se on hyvin nopeakasvuinen, voimakaskasvuinen ja kukkii runsaasti. Sen väri on vähän violetille vivahtava ja sen kukkalehdet pyöristyvät  hauskasti. Rakensin kahden voimakkaan ruusun väliin portin vanhoista teräsputkista ja muusta kierrätysmateriaalista. Nyt se saa kasvaa korkealle ja rimpuilla portin yläpuolellakin. Kuvan taustalla näkyvä valkoinen varjo on papulanruusun suojana paahtavalta auringolta.


Toinen suosittu Skinnerin ruusulajike on Rosa 'Suzanne', joka minulla on vielä aika pieni pensas. Sillä on herkän vaaleanpunainen ruusunkukka. Oikeanpuoleisessa kuvassa on vähän samannäköinen kukinnoltaan Rosa 'Betty Bland'. Tämä on kuitenkin korkeampi ja kasvaakin kanadalaisten köynnösruusujen (jotka eivät juurikaan köynnöstä) kanssa samassa tukikehystyksessä. Nämä ruusut kukkivat samoihin aikoihin. Susanneruusu on pimpinellaryhmään kuuluva ruusu.


2 kommenttia:

Olen iloinen kommenteista!