maanantai 18. huhtikuuta 2022

Saksalaistaimistojen ruusuja

Saksassa on useita taimistoja, jotka jalostavat ja myyvät ruusuja ympäri maailman. Usein tämä homma periytyy isältä pojalle ja on suvun hallussa pitkään. Suomessa on innostuttu myös näistä ruusuista, joita voi tilata hyvin pakattuna ja ovat hyvin kasvaneet, ainakin eteläisimmässä osassa Suomea. 

Minullakin joitakin niistä on, vähän uhmalla hankittuja. Mitään niistä ei suositella vyöhykkeelle V, mutta... 

Yksi näistä saksalaisista perheyrityksistä ruusualalla on Kordes. Näin siskolla heidän upean köynnösruusunsa nimeltänsä 'Flammentanz'. Ei jukra vieköön, minäkin kyllä yritän, ajattelin ja ostin taimen. Onnistuneesti se on kasvanut eteläisellä seinustalla jo neljä vuotta ja kukkinut komeasti. Kovin korkealle se ei kuitenkaan nouse, pari metriä kylläkin ja tyydyn siihen. Sen on luonut Vilhelm Kordes vuonna 1955, joten sen suosio on pitänyt pintansa.


Toinen Kordes-suvun ruusu minulla OLI Rosa 'Robusta', Kordes-suvun nuoremman Reimer Kordesin luomus vuodelta 1979. Piti vain kokeilla, vaikka senkään selviytyminen ei ole ollenkaan varma näillä seuduin. Tämä vahvarakenteinen pensasruusu komeili Flammentanzin vieressä minulla kolme vuotta, viime kesänä ei noussut enää. Jostakin luin, että yleensä ne jaksavat kasvaa 3-4 vuotta, sitten väsähtävät. Surku juttu, niin komea se oli. Mutta kannatti se hankkia. Sen joulunpunaiset kukat ja isot upeat lehdet ilostuttivat silmää sen kolmen vuoden ajan.Toinen saksalainen ruususuku on Tantau. Minulla tarttui ruusu nimeltä 'Lawinia' kerran mukaan Anjan Puutarhasta Etelä-Suomea kierrellessä. Virallinen nimi Rosa 'Tanklewi' ja Matias Tantaun vuodelta 1980. Lawiniankin kuuluisi olla köynnösruusu, mutta näissä maisemissa se ei kasva juurikaan metriä korkeammaksi. Mutta aina se on minulle luonut kauniita lohenpunaisia suuria kukkiaan jo kahdeksan vuotta! Kukat ovat yleensä niin raskaita, että olen joutunut  niitä tukemaan. 


 6 kommenttia:

 1. 'Lawinia' on kauniin värinen. Komeita nuo kirkkaamman punaisetkin. Ostin viime kesänä pari köynnösruusua 'New Dawn' mökillemme. Ne eivät tosin taida olla saksalaisia. Toivon, että ne ovat säilyneet hengissä, vaikken tajunnut laittaa niille mitään talvisuojausta. Lunta niiden päällä on onneksi ollut paksu kerros koko talven, ja on itse asiassa vieläkin. Menee siis vielä tovi, ennen kuin pääsen näkemään, ovatko ne hengissä. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olet kyllä jaksanut seurata tätä ruusuinvertaariota pitkään! Itse olen jo kyllästynyt, vieläkin niitä riittäs, tosin erikoisempia, yksinäisiä.... joita ruukuissa pidän ja hautaan talveksi.
   New Dawn muistaakseni on kanadalainen, kaunis, mutta en usko sen selviävän täällä. Kyllä se sinulla sieltä nousee! Hyvää kesänalkua, näyttää ihan sellaiselta jo!

   Poista
 2. Minulla oli Flammentanz rivitalon pikkupläntillä, mutta jouduin sen jättämään kun muutimme. Tässä lähellä on kerrassaan upea jokakesäinen näky, kun erään talon seinusta on täynnään punaisia Flammentanzin kukkia. Joka talvi omistaja näkyy versot suojaavan paksulla pakkaspeitteellä. Ehkä sittenkin kannattaisi kokeilla sitä itsellekin.

  VastaaPoista
 3. Kauniin hehkuva väri Flammentanzissa.

  VastaaPoista
 4. Meillä kasvaa Flammentanz roskikseen vieressä. Heitin sen siihen kun en pimeänä marraskuun iltana parempaa keksinyt🤦🏻‍♀️ Sitä ennen se oli virunut koko kesän vanhassa maalipurkissa kun en ehtinyt remontin takia sitä istuttamaan. Nyt kolme vuotta myöhemmin se rehottaa kolme metriä korkeana. Ja ihmiset pysähtyvät autoillaan valokuvaamaan sitä. Roska auton kuljettaja ei ole ihan tyytyväinen vaikka yritän aina sitoa sitä niin että kukaan ei loukkaantuisi.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!