torstai 14. huhtikuuta 2022

Ruotsin ruusuja

Onkin aika outoa, että kun Ruotsi on tuossa naapurissa, niin ruotsalaisia ruusulajikkeita ei ole taimistoilla myynnissä enempää. 'Nils' ja 'Moje Hammarberg' ovat löytöruusuja. Mutta varmaankin siellä on ruusuihmisiä, jotka luovat uusia lajikkeita. Ei vain ole tullut eteen.

Mutta eräs ruusulajike, joka Suomessakin on hyvin suosittu, on syntynyt Ruotsissa. Sillä on jopa kaunis yhteys Suomeen. Tarina taustalla kertoo ystävyyssuhteista. Tämä ruusu on meillä kutsuttu suviruusu. Virallisesti sen nimi on Rosa 'Poppius'. Kun tuon tietää, alkaa ihmettelemään, mikä tai kuka on Poppius. Tein tutkimusmatkan netissä. Cabriel Poppius on savolainen papinpoika, joka lähti opiskelemaan mm. Tukholmaan. Tukholmassa sijainneen Maatalousakatemia tuli Poppiukselle tutuksi ja siellä hän ystävystyi sen johtajaan Carl Stenbergiin. Nähtävästi siellä kasvatettiin myös ruusuja, koska eräs kaunis ruusu ristittiin nimellä 'Poppius'. Poppiuksen mukana tuli tämä ruusu Suomeen. Raahen pihoissakin sitä näkyy siellä täällä ja naapurissani Vanhassa Kastellissa sitä kukkii kauniisti. Sieltä sain pihalleni juurivesan, joka ihmeen hitaasti lähti kasvuun. Suviruusu kuuluu pimpinellojen ryhmään.


Tuossa on vasemmalla päiväaikaan kuvattu suviruusu. Se on ruusun oikea väri. Väri muuttuu kun sitä kuvaa iltasella.


Toinen Ruotsissa jalostettu ruusu on Rosa 'Huldra'. Tämän vielä Suomessa tuntemattomamman ruusun minulle ehdotti Matti Kulju. Hän oli Ruotsi-kierroksellaan tutustunut Evert Nilssonin puutarhaan ja sieltä tarttui mukaan tämä herkkä Nilssonin jalostama ruusu. Olen ihastunut tähän lajikkeeseen. Jo nimeenkin, sillä se tarkoittaa 'Metsänneitoa'.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!