tiistai 12. huhtikuuta 2022

Saksalaisia Karl Baumin ruusuja

Edelleen ryhmittelen ruusuja niiden kasvattajien mukaan. Eräs niistä on Karl Baum, joka loi kauneimmat rugosapohjaiset ruusunsa vuosina 1984-85. Hämmästyin, kun tutkin, että niitä löytyy niin monta tässäkin puutarhassa. Jopa viisi lajiketta!

Hän nimesi useita niitä 'Pavement' -nimellä. Luulisin, että hän tarkoitti niitä istutettavan käytävien reunustoille, sillä ne ovat matalahkoja ruusuja (n. 1m). Sellaisia minulla on kaksi, jopa niin, että toinen toisella puolella käytävää ja toinen toisella puolella. Rosa 'Schneekoppe' ('Snow Pavement') oikealla on hyvin suosittu puistoruusu. Vasemmalla 'Pink Pavement'.

Viime keväänä istutin Baumin ruusuja kaksi lisää, nekin rugosapohjaisia. Rosa 'Rotes Meer' ja Rosa 'Mont Blanc'.  Viimeksi mainittu vasemmalla on valkoinen kukinnaltaan ja kasvaa korkeaksi, joten istutin sen savusaunaliiterin seinää vasten, jolloin se on hyvä tukea siihen. Jos kasvaa? Rotes Meeristä minulla ei ole vielä kuvaa, vaan voi melkein arvata, että punainen se on ja sekin korkeampi kuin Pavement-ruusut. Kolmas Baumin punainen ruusu on 'Monte Cassino', joka on kukinnaltaan niin suuri ja painava, että se taipuu alas kukkiessaan. Jotenkin sen nöyrä olemus muistuttaa surullisista sotavuosista, jolloin tuo kuuluisa luostari Monte Cassino tuhottiin. Se on rakennettu jälleen uusiksi.


    Muistutan, että kaikki rugosalajikkeet tuoksuvat     voimakkaasti!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!