sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kulttuurin kukkia


Lähdin ottamaan vähän etäisyyttä homeiseen maailmaani ja olin pari päivää Oulussa poikani perheessä. Näin sain viettää piristäviä hetkiä myös pikku ruusunnuppuni Malena-tyttären, puolitoista vuotta, kanssa.

Toinen virkistävä hetki oli vierailu Oulun taidemuseossa, jossa oli mm. Afrikan tähtiä-näyttely, joka kiertää parasta aikaa Suomea. Mukavan artikkelin löysin Yle Hämeen uutisista.

Siellä ihastuin mieheen nimeltä Paul Amar, joka on kotoisin Algeriasta ja nykyään purkaa koti-ikäväänsä Ranskassa ihmeellisien simpukkataideteoksian kautta. Taksikuskina aikaisemmin itsensä elättänyt mies on noussut maailman tietoisuuteen voimakkailla mielikuvitustöillään, joita jäi vain ihmettelemään. Mistä pulppuaa tuo ihmisen loppumaton mielikuvitus? Mistä voima luoda sitä?

Ymmärsin, että simpukka kuvasi tälle Paulille (näitä Paul Amareja löytyy netistä kolme kappaletta) kotimaan rannikkoa ja siellä kasvamista. Ja luin, että nähdessään simpukoista tehtyjä matkamuistoja, hän sai idean. Joku voisi nähdä hänen räikeästi maalatuissa simpukkatöissään myös julkilausumaa ja kritiikkiä maailman krääsälle. Sitä miten luonto kääntyy ihmisen kädessä irvokkaaksi ja kamalaksi rihkamavuoreksi.

Mutta vielä enemmän siitä heijastuu mielikuvituksen voima nauruineen ja ideoineen. Jotakin pulppuaa niin riemullisena, että negatiivinen ajatus katoaa hetkessä, ja jää vain haukkomaan henkeään. Sanotaan että ihmisen suurinta on palveleminen ja rakkaus. Mutta kyllä se on myös luova mielikuvituksen voima. Kunpa osaisimme löytää sen kautta ihmisen kokonaisuutta universaalina olentona muuttamassa maailmaa…paremmaksi.

Myös idea tuossa Afrikan Tähtiä-näyttelyssä on loistava siinä suhteessa, että esille on tuotu nk. sunnuntaimaalareita, joilla ei ole oppia eikä ohjausta, vaan jossa he arkisen työn ohessa löytävät jonkin kanavan ilmiantaa todellista syvintä olemustaan, apunaan vain mielikuvitus ja usko omaan kykyyn luoda sitä.

Siksi kunniaa tällä kertaa algerialaiselle musiikille! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!