tiistai 4. lokakuuta 2011

Uusia tuttavuuksia

Netin kautta löytyy mukavia uusia tuttavuuksia, kuten Juha Toikka neuvoa antavine sivuineen Kodin Kukat Oy:sta. Sieltä tilasin sitten muutamia uusia kasvituttavuuksiakin.

Ensinnäkin ihastuin bambuihin, kun plerasin erästä kirjaa. Tilasinkin rönsybambun taimia, mutta se ei oikein minulla kasvanut. Yksi taimi oli liian pienessä purkissa ja ehkä liian kuivana, ja toiset kolme tainta liian ahtaassa. Ne ehkä kärsivät myös kylmästä. Luulen, että näin pohjoinen ei sovi bambuille. Joten niistä luovun.

Minttu on minulle ollut aina rakas lapsuudesta asti, kun löysin sitä erään mummon ikkunan alta. Jo pelkästään rantaminttua olen kasvattanut, kuivattanut ja käyttänyt teeaineksena. Piparminttu on jo korvaamaton ruoanvalmistuksessa uusien perunoiden, kreikkalaisten lihapullien yms. kanssa. Mutta myös yrttiteenä käytettynä. Viherminttuakin on ollut, mutta joku talvi se menehtyi, kissanminttu myös.Nyt kokeilin valkomikromeriaa eli intianminttua. Ymmärsin, että se ei menesty talven yli, vaikka onkin monivuotinen, joten ruukuissa (jopa saappaissa) olen sitä pitänyt. Se on ollut kaunis tuttavuus, monta metriäkin rönsyilevänä pienine valkoisine kukkineen ja pitsimäisine lehtineen. Nyt kuivaan sitä ritilällä pimeässä saunassa.


Varsinainen rohdoskasvi onkin sitten tuo kiinalainen jiaogulan-teekasvi, joka kauniisti rönsyilevänä on myös kasvanut ruukussa. Sen kauneuden vuoksi en ole vielä raskinut sitä käyttää tai kuivattaa. Luin, että se talvehtisi, joten yritän sitäkin.


Toinen epäonnistuminen minulla oli sitten Pepinon eli  päärynämelonin kanssa. Nämä taimet kasvattivat kookkaita varsia ja lehtiä, mutta eivät ole ehtineet tehdä kunnolla hedelmää. Vain pienet sormenpään kokoiset kellertävät marjat, jotka eivät ota kasvaakseen enempää. Luulen, että alue on liian pohjoinen sillekin. Tuossa se on kasvanut omenapuun alla vasten aurinkoa koko kesän iloisesti ja mehevästi, mutta ei ehdi tuottaa hedelmää.

Uteliaana puutarharäpeltäjänä pitää aina saada kokeilla jotain uutta.

Kuitenkin, oli hauska tutustua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!