sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

9. opintomatkapäivä Suomessa a): Avointa mieltä ja puutarharakkautta

Yhden lepopäivän jälkeen oli mukava lähteä taas liikkeelle. Netistä bongaamilla ns. avoimilla puutarhoilla valitettavasti oli tuo avoin päivä vain 4.8, joten valikoiduiksi tuli sellaiset puutarhat, jotka ovat auki. Usein tällaisiin puutarhoihin liittyy myös yritystoiminta. Pelkästään kauppapuutarhat tai taimimyymälät jäivät nyt vähemmälle huomiolle, vaikka niissäkin piipahdimme ja jotain tarttui mukaankin. Minua kiinnostivat kuitenkin kotipuutarhat, joiden sivussa toimi myös yritys, kuten itsellänikin.

Moni yrittäjä on huomannutkin, että tämänluontoinen yritys toimii hyvin, koska hiljaisina hetkinä voi aina panostaa puutarhansa huomioimiseen eikä koskaan tule turhaa joutohetkeä. Tosin haalarit päällä ja kinttaat kädessä ei ole mukava palvella asiakkaita, mutta puutarha-asiakkaat eivät yleensä ole kiireellisiä, joten roolinvaihto käy käden käänteessä, jos siihen on tarvis. Mikä hauskinta, on se, että yleensä puutarhurit mielellään esittelevät pihaansa eivätkä pelkää uteliasta matkaajaa.


Eräs tällainen piha, jossa viivähdin ystäväni kanssa, oli SaraGarden Lahdessa. Siinä kiehtoi tuollainen oman pikkupihan käyttö (ideapuutarha)ja sarojen istutus. Netistä saa osoitteen ja kartan, mutta kyllä kiersimme auton kanssa Lahtea vähän aikaa ennen kuin löysimme perille ystävällisten ihmisten avustamina.

Siinä sitten viivähdimme jutellen ja kysellen Saaran toiminnasta. Iloinen ja avoin varsinaisessa ammatissaan oleva musiikinopettaja laajentaa kesäisin puutarhaansa ja kokeilee aina jotain uutta. Lisäksi hän on kouluttanut itsensä puutarhaneuvojaksi. Suuri ihailuni innokkuulle ja avoimuudelle ottaa aina uusia ihmisiä vastaan!


Tien päällä näkee monenmoista. Tämä musta savu säikäytti meitä ja varsinkin, kun autoradio tiedoitti siitä. Tosin palo oli saatu hallintaan.


Tällä ABC-asemalla teki mieli vaihtaa autoa... oli niin KOMEA! takana minun kuusenvihreä Mitsuni, joka suoritti hienosti kaikki kiemurani Suomen maanteillä! Mukava kaveri! Tosin en laskenut matkakilometrejäni. En laskenut mitään numeroita. Ilon ja elämyksen hetkiä olisin voinut laskeakin.


Tien päällä on mukava seurata myös sitä kuinka teitä hoidetaan eri kunnissa, sillä tien kunto saattaa paljonkin vaihdella eri alueilla. Tässä ihasteltiin paikka-paikan-päällä olevaa hyvästi hoidettua tietä. Tilkkutäkkimäinen tie oli hauska! Samoin on mukava katsella eri liikenneympyröiden taidetta!


Tämä päivä oli niin värikäs mutkineen kaikkineen, että jatkan tätä päivää b-osiossa!

Matkalla kuuntelimme myös Tapio Rautavaaran kulkurikappaleita!


1 kommentti:

  1. Olen täällä päivällyt näitä sinun retkiä! On sinulla ollut hieno loma!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!