maanantai 1. heinäkuuta 2013

1. opintomatkapäivä Suomessa: Parhalahden elävä kylä ja Jari Janssonin galleria

Metsätontun eräs haave on ollut pitkään lähteä kiertämään Suomen ruusuisia puistoja ja erilaisia kahvipaikkoja ja ottaa siitä kaikesta oppia, ideaa ja hengen ravintoa.

Pidin synttärit kerrankin elämässä, kutsuin kaikki halukkaat mukaan ja pyysin, että jos haluaa antaa minulle lahjan, paras vaihtoehto on kartuttaa opintomatkatiliä. Jotenkin se tuntui jopa vaateliaalta, mutta... se oli vapaaehtoinen ja toivomukseni. Sen turvin voin nyt lähteä reissaamaan, toivottavasti ympäri Suomea ja nähdä ruusujen runsautta. Juuri tällaisena ajankohtana. Vähän tässä on vielä ongelmia ja tonttua se otti niin päästä, että tarttui auton rattiin ja paineli ensimmäiseen ruusukohteeseen.

Se oli Parhalahden Arporetum! Paikka on mainostettuna Suomen Avoimissa Puutarhoissa. Sen on toteuttanut Parhalahden Puutarhayhdistys Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittamana
ja on tarkoitettu luomaan Viihtyisä kyläympäristö. Alueelle on istutettu runsaasti puu- ja pensaslajeja ruusuista lähtien ja niiden kasvua ja talvehtimista seurataan. Puutarha on vasta muutaman vuoden kasvussa, mutta jo mielenkiintoista ja kaunista kulkea. 

Arporetum-maiseman edustalla mäellä venäjänkullero
Mikä hieno idea!! Ojentaa ohikulkeville ja lähiseudun asukkaille maaseudun viihtyvyyttä ja tutustuttaa puuvartisiin kasveihin. Parhalahden kylätieltä on opastus, mutta en nähnyt sitä 8-tiellä. Puistossa on parkkipaikka ja vapaa kulkeminen, auki siis milloin vain. Kylteistä näkee kasvien nimet. Kauniisti paikka oli suunniteltu, ja muutaman vuoden päästä oikea pieni runsaslajinen metsikkö polkuineen ja siltoineen. Keskellä puistoa on kaunis lampi suihkulähteineen. Upeaa työtä!!

Ruusuista esillä ja sateessakin loistavana oli rugosa-ruusut. Ihastelin Pavement-ruusuja, joita usein näkee tienvarsikoristeina. Ne ovat matalia ja kiinteitä pensaita. Tässä kuvissa niistä pohjolankuningatar ja Scarlet Pavement (jos nyt oikein muistan). Ihastuin Sanna-ruusuun myös, sekin rugosalajia!

Vähän sateessa nöyrtynyt 'kuningatar'.

Kaunis ja herkkä Sanna.

Pavement-lajike
Tuoksuvakukkaiset Pavement-lajikkeet ovat tavallista kurtturuusua matalampia ja tiheämpiä pensaita, jotka on jalostettu kestämään tiealueiden olosuhteita. Pavement-ruusut kukkivat kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn. Korkeus: 100...Tieto löytyi 'suomalainen Taimi.fi'-sivustolta.

Matkalla poikkesin myös vanhaan tuttuun, mutta joka kesä uusiutuvaan Jari Janssonin galleriaan Piehingissä. Siellä on Leonard Cohenin maalauksia esillä. Siis mitä kaikkea ihmeellistä löytyykään pieniltä kyliltä, joissa elää selviytymisen voimakas elementti; Minä teen itte! 

Kuinka viihtyisää siellä aina onkaan ja yllättäviä taide-elämyksiä! Kiitos Jari kahvista!

Mitä opin? - Jälleen vahvistui pienissä kylissä energian ja sykkeen mahdollisuus. Ei anneta periksi. Tehdään itse! Luodaan oma hyvä olo ja oma tuote!

Leonard Cohen, Old ideas...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!