perjantai 23. syyskuuta 2011

Ruusun salaperäisiä polkuja

Minä olen aivan hullu penkoja ja äheltäjä, kun löydän jotain mielenkiintoista. Tuo Goetheanum minua viritti katsomaan, miten nuo asiat ja 'trendit' oikein kulkeutuvat ja mitä niistä seuraa. Nyt kun en sateen vuoksi viitsi rakennella omia ruusupolkuja tuolla pellolla, kurkkaan muualle.

 Kansainvälinen Teosofien logo
Suomen Ruusu-Risti seuran logo

Antroposofisen lääketieteen yhdistyksen logo                 
Olen edellä joskus törmännyt noihin ruususymboleihin ja niiden salaisiin maailmoihin erilaisten yhdistysten ja seurojen parissa. Nyt lähdin jäljittelemään Goethe - Steiner - Ervasti -Wilenius - Snellmanpolkua. Omassa elämässäkin tätä tapahtuu. Kohtaat jonkun mielenkiintoisen henkilön, joka osoittaa suuntaa jonnekin, ja kohta kohtaat monta sinulle merkittävää henkilöä. Joku voisi kutsua tätä polkua 'kohtalon poluksi', joku 'sattumien poluksi', joku 'valintojen poluksi', minä kutsun sitä vain 'omaksi poluksi'. Siinä on mukana kaikki nuo edellä mainitut. Mutta näihin polkuihin liittyvät myös erot ja toisaalle lähteminen.

Nyt kerron eräänlaisesta 'ruusun polusta'. Miten syntyi suomalainen Ruusu-Risti-seura?

Goethe vaikutti Steineriin. Steiner oli mukana Saksan Teosofeissa, mutta erosi siitä Kristus-tulkinnan vuoksi ja perusti oman Antroposofisen Seuran ja sen pohjalta rakennettiin Goetheanum, hengentieteellinen korkeakoulu. Samoihin aikoihin Steiner vieraili myös Suomessa vuosina 1912 ja 1913 luennoimassa Suomen Teosofien päivillä (perustettu 1907). Pekka Ervasti tapasi myös Steinerin ja nähtävästi tuli vaikuttuneeksi. Hän erosi teosoofeista ja perusti  Ruusu-Risti-nimisen seuran 1920. Antroposofinen Seura  perustettiin Suomeen 1923, jossa oli mukana mm. prof. Reijo Wilenius tuoden tähän mukaan myös J.V.Snellmanin ajatuksia. 

Ja kaiken tämä taustalta on syntynyt näkyvimpänä tuloksena Steinerkoulut, joita nyt Suomessa on 25, päiväkoteja 40. Minä tällaisena 'taivaanrannan maalarina' ja hassuna ajattelijana olisin varmaankin sopinut Steinerkoulun oppilaaksi. En tiedä olisinko ollut toisenlainen vai aivan vain tällainen. Mutta näin olen tavannut polullani tällaisiakin suurmiehiä ruusujeni kera. Snellman on kiinnostanut minua monellakin tavalla, mutta kerron hänestä vähän myöhemmin. Häneen ei liity niinkään ruusu, mutta lilja liittyy.

Nyt enemmän tämän Ruusu-Risti -symbolin taustaa, jonka salaperäisyydestä olen vihjannut helmikuun blogissani 'Ruusut ja salaiset seurat'. Ruusu-Ristin sivuilla kerrotaan näin:

Ruusu-Ristin ohjelma perustuu yleisteosofiseen maailmankatsomukseen samalla kun siinä painottuu Kristus-kysymys sekä ajatus Suomen erityistehtävästä ja mahdollisuuksista. Pekka Ervastin suorittaman valtavan teosofis-kristologisen tai kristosofisen työn kulmakiviä ovat yhtäältä Jeesuksen opetusten ytimen kirkastaminen ja tutkiminen sekä toisaalta suomalaiskansallisen mystisen ja okkultisen perinnön tutkiminen, vaaliminen sekä liittäminen oman aikamme yhteiskuntaelämään.

Hm...en jaksa, eikä varmaan monikaan puutarhatöiden lomassa syventyä kaikkeen symboliseen ruusun maailmaan, mutta ihmettelenpä, olisiko tässä alkusysäys siihenkin, että jotkut henkiset tahot puhuvat 'pohjolan valosta' ja näkevät Suomen jonakin erityisenä voimavarana ratkomaan ja auttamaan maailman tulevia sekä fyysisiä että henkisiä mittelöitä. Jopa jotkut astrologit näkevät sen näin!

Mutta...sateisen harmajana päivänä minullekin selvisi vähän jotakin sitä, millaisia toisenlaisiakin polkuja ruusu minua kuljettaa. Tämä oli varsin mielenkiintoinen hetki kulkea Wikipedian ja googlen sokkeloissa.

Erot ovat aina kipeitä, mutta vievät jokaista omaan suuntaansa; Ultra Bra ja Ero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!