keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Nokkoskeksiä ja kukkasia!


Vähän uudelleen järjestetyssä keittiössäni on myös kevätkaihoiset kukkaisverhot, siniset, ja niistä ystäväni ompeli joutessaan ruukunpäällisen, arkunpäällisen ja pari pöytäliinaakin muovaeli. Kyllä ne piristävätkin kummasti.


Ja ystävänpäivän kimppu koristaa kaikkea nätisti. Kiitos kukkasista Marja!

Nyt on se aika, että kannattaa ottaa kaikesta rohdoksesta vaarin! Tietenkin ne vitamiinit, tyrnit ja marjat ja pakurikääpä! Mutta myös yrtit, mitä kesällä tuli kerättyä.

Ja tärkein niistä on nokkonen. Pyrin käyttämään kuivatut nokkoset pois ennen lumen sulamista, jolloin jo nousee uusia punertavia ja raudantuoksuisia maasta esiin.

Olen käyttänyt nokkosta sämpylöihin ja paistanut monet nokkosletut. Tänään tehdään nokkoskeksejä. Olen lähdössä pienelle hautaansaattomatkalle, jossa nuo keksit ovat oiva lisäravinto ja vaikka lahjaksi surevalle viedä.

Pyhäjoen Puttaansuun kartanon keittokirjasta olen tämän reseptin löytänyt. Eipä silti. Kerran ystäväni kanssa hoidattelimme siellä itseämmekin ZONE-ruokailun merkeissä ja hyvältä se tuntui, laihduttikin kummasti. Siinähän keskitytään saamaan tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet ja ravintona proteiini, hiilihydraatti ja rasva siten, että niitä kaikkia tulee syödä suhteessa yhtä paljon.

Nämä keksit ovat olleet mukana monella matkallani. Varsinkin patikkamatkoilla ne ovat olleet yhtä voimaannuttavia kuin ne leivät, mitä hobitit saivat haltiattarelta vaikealle matkalleen Tuomiontornille (jos olette lukeneet).

Varmaankaan Virkkalat Pyhäjoella eivät huonoa tykkää, jos netissä jaan tämän mainion reseptin:

Maitoa (jugurttiakin voisi kokeilla)          3 dl
Kuivattua hienonnettua nokkosta  vajaa   1 dl
Kaurahiutaleita                                       2 dl
Ruisjauhoja                                            2,5 dl
Grahamjauhoja (itse käytän spelttiä)         2 dl
Leivinjauhetta                                         1,5 tl
Suolaa                                                   0,5 tl
Hunajaa                                                  1 rkl
Kylmäpuristettua rypsiöljyä                      0,5 dl
Pellavarouhetta                                        2 rkl
Soijaproteiinijauhoja                                 4 rkl

Turvota nokkoset ja kaurahiutaleet maidossa puoli tuntia, sekoita muut aineet joukkoon. Kaaviloi suorakaiteen muotoinen levy ja leikkaa siitä ruutuja 4x4 cm. Pistele haarukalla ja paista 200 astetta noin 10-15 min. 

Tämä ohje on vähän muunneltu Marttaliiton kirjasesta "Kanankaalista karpaloon". Eipä silti. Soijaproteiinijauhon sijasta laitoin mukaan karpalojauhetta ja jopa teelusikallisen kuminoitakin. Tässä tulos!


Lisää nokkosaihetta Mars-blogissani.

Tämä oli minulle outo laulu, mutta kannattaa kuunnella: Jukka Kuoppamäki ja Kukkasen valta...
Taisi olla kannanotto nuriseviin vanhoihin ja hippinuoriin!

2 kommenttia:

  1. Noitahan täytyy kokeilla! Ihan uutta minulle...kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Liitin kuvankin mukaan. Tuota hunajaa voi laittaa vähän lisääkin, mutta vain vähän, sillä nokkonenhan on itse vähän makea ja tarkoitus ei ole tehdä makeita pikkuleipiä.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!