perjantai 12. toukokuuta 2017

Jahas, tännekin änkesit!

Eräs kukka, jonka sain Salmelta, tuli pihaani jäädäkseen. Kasvi on kaksivuotinen ruoho, mutta on kotiutunut pihamaalleni oikein pysyvästi, koska sen siemenet leviävät vähän sinne tänne, usein yllättäviinkin paikkoihin. Kuten tässä ruusun juurille.  Koska se vie voimaa maasta vain pari vuotta, ei se varmaankaan ehdi pahaa tehdä. Ja aina sen voi nykäistä pois, jos ei tykkää. Ensimmäisen vuoden kasvuston lehdet ovat kuitenkin niin hellyyttävän pehmeänkarvaisia, etten juuri koskaan raski sitä hävittää.

Kasvin nimi on ukontulikukka, Verbascum thapsum. On kaksi versiota tulikukka-nimelle. Sen keltaista liekinkaltaista korkeaa kukintaa voi verrata tulenliekkeihin. Luontoportin-sivustolta luin, että tulikukkaa on käytetty soihtuna pimeällä. Antiikin ajoilta sen kukan nimi onkin ollut Gandela regia, mikä tarkoittaa Kuninkaan kynttilää. Piipussakin sitä on poltettu, mutta ehkä enemmänkin karhean kurkun tai yskän vuoksi, sillä tulikukalla on hoidettu kaikkea keuhkoon liittyviä sairauksia.


Ja on toki paljon muitakin jotka siementen kera levittäytyvät pitkin puutarhaa. Kuten kaunis keto-orvokki, Ruotsin saaristosta kotoisin, siellä nimetty äitipuolenorvokiksi. Samoin löytyy puistolemmikki. Ja sallin niiden lennellä ja lisääntyä. Joskus nyhdän noita orvokeita tiiviimmäksi ryhmäksi johonkin. Yksi mitä olen kaivannut mukaan, on pudasruoho eli kurkkuyrtti, jota minulla oli monia vuosia. Sittemmin hävinnyt, kun ei ole tuota juurikasmaatakaan enää. Nyt löysin sitä kaupasta ja aion istuttaa johonkin olemaan ja lisääntymäänkin.Mitä tällaisia sinne tänne tupsahtavia kasveja teillä on puutarhassanne?

6 kommenttia:

 1. Minulla on lähtenyt edellisen omistajan aikana krookukset vähän minne sattuu. Myyrät ovat niitä varmaankin siirrelleet ja ne tupsahtavat esiin hauskana yllätyksenä vähän mistä tahansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten ymmärrän omatkin krookukseni. Toisaalta, kun vähänkin taimia hajoittaa ja siirtää, tulee ehkä mukana niitä pienen pieniä sipulin alkuja, joita ei huomaakaan.

   Poista
 2. Minulla näyttää olevan kaksi tulikukan taimea yllätysvieraana. En ole raaskinut kitkeä pois vaan odotan mitä niistä tulee, toinen sentään matkasi tänne Viron Türista saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hienolta! Arvovieras! Tulikukka ei ole niin komea yksin kuin yhdessä monen muun kanssa. Mutta hauska se on. Tulikukkaa on olemassa myös perennana eli monivuotisena.

   Poista
 3. Minullakin orvokit ilmestyvät minne milloinkin, samoin myskimalva. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!