torstai 11. toukokuuta 2017

Miten erottaa harmaalepän ja tervalepän?

Minulle on aina ollut vaikeaa erottaa näitä kahta puuta. Siksi laitan ihan itselleni ylös tähän sen eron. Jospa muistaisin nyt ja löytäisin ihan lähimetsästäkin sen tervalepän, josta eräs tietävä minulle kertoi. Haluan löytää sen. Näillä seuduilla tervalepät ovat vähän harvinaisimpia.

Kas tässä molempien puiden kuvat lehdestä. Kuvat eivät ole omiani. Niitä piti etsiä nettisivuilta.

Tässä tervalepän tylppä lehti
Ja tässä tavallisen harmaalepän terävä lehti.

Leppä puuna on niin tuttu ja joka puolella kasvava, että tuskin sitä "näkee"! Lepikosta tietää, että siellä on jotakin kosteaa. Lepän vasta sahattu puu on hauskan punainen ja siitä juontaa sen nimikin. Nimittäin leppä-sana tulee suomensukuisesta kielestä, jossa se on tarkoittanut verta. Vahingoittunut lepän pintä näyttää verestävältä.

Leppä tärkeimmillään minulle on savusaunapuuna. Kerään erilleen kaikki leppä- ja haapapuut muiden polttopuiden joukosta tuonne savusaunaliiteriin. Olen oppinut, että vain niitä on hyvä käyttää savusaunapesässä. Ne eivät tuota kitkua, kuten pihkaiset ja tuohiset puut!

En ole syönyt koskaan leppääkään enkä rohtona käyttänyt. Nyt kuitenkin luen Sinikka Piipon kirjasta, että jopa sen lehteä voi käyttää vähän samoin kuin ratamonkin lehteä. Vanhan kansan kulkiessa työnnettiin kenkään tai käärittiin rohdokseksi turvonneille jaloille lepän lehtiä. Kyllä vanha kansa on osannut! Ruusutautia on hoidettu seuraavanlaisella keitteellä: Lepän ja pajun kuorta on jauhettu ruisjauhojen sekaan ja tästä on tehty käärre paikkaan missä ruusu sijaitsee. Lepänlehtiä on ripoteltu lattialle ja karkoitettu siten syöpäläisiä. Enkä tiennyt sitäkään, että harmaalepän kuoresta, lehdistä ja urvuista saa keltaista, ruskeaa tai mustaa väriä värjäykseen!

Leppäkin sisältää antioksidanttia ja siten parantaa vaikka mitä! Leppätee on hyvää ientulehduksiin.

Tuntuu, että leppäkin parantaa kaikki taudit, syövänkin sen uskottiin parantavan.

Roskapuunahan yleensä leppää pidetään. Nyt halusin sen arvoasteikkoa nostaa. 

Leppälintu pesii tässä lähellä. Siksipä kuunnellaan sen laulamista!  Se on vähän yhtä suruvoittoista kuin on pajulinnunkin ääni.



2 kommenttia:

  1. Leppä on kaikkea muuta kuin roskapuu. Arboretumissa on kasvamassa tervaleppäaidanne. 30 taimea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaan aliarvostettu puu. Toisin on jopa haavan kanssa. En tiedä onko kylliksi edes tutkittu, miten leppä tasapainottaa luontoa.

      Poista

Olen iloinen kommenteista!