maanantai 4. huhtikuuta 2011

KiinanRUUSUn kellohameet ja hibiscus

En voi sille mitään, mutta tämäkin kukka liittyy mieheeni. Mutta muisteleminenhan on tapa käydä surua läpi. Mieheni, rakas ukkoni, kuten olen häntä aina nimittänyt, kuoli 87-vuotiaana.

Lähdimme kauan sitten koko perhe juhlimaan mieheni 70-vuotisjuhlia Kanarian saarille. Pojilla oli ainakin hauskaa vesileikeissä. Ja mielenkiintoisia retkiä teimme kaikki. Minäkin sain pienen hetken ’vapaata’ ja sain vaeltaa sitä hiekkarantaa Inglesin rannalta Maspalomasin rantaan. Oi kuinka nautin kun sain kulkea omaan tahtiin märkää hiekkaa ja kuunnella valtameren kuohuja!

Ja totta kai tutkin siellä kasveja. Kysyin joltakin asiantuntijalta aloesta ja hän osoittikin minulle sellaisen aidon, josta napsautin ’kotin’. Sehän on helppoa, kun se saa olla kuivana parikin viikkoa ennen kuin istuttaa. Rahapuun napsautin myös mukaani ja lähtiessä taitoin kauneimman punaisesta kiinanruususta myös oksan.

Ne kaikki alkoivat kotona kasvaa tosi komeasti. Aaloesta riitti pian taimia jakaa ystäville, ja napsauttelimme siitä mehevää lehden tynkää hoidellen milloin palohaavoja, milloin hiertymää tai itikan puremaa. Rahapuu rehotti, ja silloin tällöin tippui hopealle kimmeltäviä kolikoita rungon juurelle.

Ja kiinanruusu kukki joka vuosi. Siitä maalasin tämän liitupastellityönkin. Annoin sille nimeksi ’Iloitse tytär Siionin’.  


Noin 12 vuotta nuo kasvit rehottivat upeasti. Kukkien lakastuminen alkoi samoihin aikoihin kuin miehenikin sairastui. Itsekin olin aika masentunut siihen aikaan. Ja kukat tuntevat sen kaiken. Näin uskon. Rahapuu nuupahti ensin, sitten aloe ja lopulta kiinanruusu tiputti kaikki lehtensä. Huokasin niiden perään.

Taas yksi Ruusu, mitä mieheni aina ihasteli. Mutta miksi kiinanruusu? Kukka joka ei ole ollenkaan ruusu ja kaukana siitä suvustakin. Ruusun pikkuserkkuja vain. No kerrotaan, että kasvi on Kiinasta kotoisin ja tieto kertoo, että se on Malesian kansalliskukka. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinanruusu

Egyptissä minulle suositeltiin ostaa kuivatettua hibiscusta, mikä kylläkin sitten jäi käyttämättä, kun en muistanut mitä se oikein oli ja mihin sitä käytetään. Enpäs hoksannut silloin, että tuttu kukka se on. Tässä on kerrottu teen vaikutuksesta vilustumiseen ja ummetukseen. 

The China Rose ja tässä aito Kiinanruusun kukka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!