keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Ruusuinventaariota 5: Kartanoruusut ja sen kaltaiset

Nämä minut ryhmäni eivät ole suinkaan virallisia eivätkä tarkkoja. Liutan niiden rajoja. 

Kartanoruusut ovat monet liian arkoja täällä näin pohjoisessa, vyöhyke V, kasvamaan ja selviytymään talvista. Nyt kun ilmasto on yleisesti lämmennyt, niitä on tohdittu ottaa muiden ruusujen mukaan. Uskon, että tuo "lämmennyt ilmasto" tuo meille myös kosteutta enemmän, leutoja talvia ja sateisen harmaita kesiä. Onko se siis yhtään paremmin?

Näitä kartanoruusuja ei minulla monta ole. Nyt en väsytä lukijoitani.

1. Onni, jonka alkuperästä on löytynyt kartanoruusun jäämiä. En tiedä mistä. Geeneistäkö? Nykyään voidaan tutkia ruusuja myös geenien perusteella, mikä selvittää paljon ruusun laadusta. Onni on upea ruusu. Onneksi tein sille ajoissa tuen, sillä muuten sen kolmeenkin metriin kurkottavat pitkät oksat lojuisivat kukkiensa painosta pitkin pihaa. Tämä on rovaniemeläinen ihme löytöruusuksi.

 


2. Ruustinna eli Sanna, kirkonruusu on jotenkin ruttunen aina olemukseltaan tai sitten se ei siedä vettä ollenkaan. Komeaksi se on kasvanut kirkontornituessaan. Juurella kasvaa kauniisti rantaminttu.
3. Neuvoksetar, vanha kartanoruusuihin kuuluva, on kasvanut nyt pari kesää talon varjoisan seinustan nurkilla, joten kyllä se valoa saa, mutta ei ole vielä kukkinut kunnolla. Muutamasta kukasta sain vähän vihiä millaisesta ruususta olisi kyse. Vaalean lilan värinen nuokkuva kukka.


4. Malvaruusu, löytöruusu Raahesta. Sitä kutsutaan myös Malvankukaksi. Sen typistyneen näköiset lehdet muistuttavat apilan lehtiä ja kukka malvaa. Aivan erikoinen lajike. Koska se on löydetty Raahen ainoasta kartanosta, Ollinsaaren kartanosta, jota ei enää ole, niin haluan nostaa sen tähän ryhmään. Minulla on aavistus jostakin geenistä siinä, joka olisi kotoisin jostakin kartanoruususta. Tämä on minun tulkintaani. Pensas täyttyy yleensä kukkaloistoon.5. Robusta, jota kutsutaan puistoruusuksi ja se liitetään myös rugosaruusuihin.  Mutta kun se on niin komea, enkä tiedä mihin sen oikein liittäisin, laitan sen tähän mukaan. Tämä nyt runsaasti kasvanut pensasmainen ruusu on kukkinut jo ensimmäisenä kesänä tässä komeasti ja tekee raukka uusia kukannuppuja vaikka kuinka. Ei varmaankaan ehdi kukkia. Tämä ruusu on vähän minun uhmaruusuni, sillä sen sanotaan olevan arka. Yritin löytää sille mahdollisimman lämpimän paikan ja yritän sitä peittää pitkälle kesäkuuhun asti. Upea joulunpunainen komistus!


Näitäpä ei montaa ollut eikä varmaan tule olemaankaan. Onnea heille!

On Meri Tänään Rauhaton -itämainen tanssi

3 kommenttia:

 1. Oletko saanut vai ostanut Malvaruusun taimistolta? Täällä päin ei ole silmiin osunut. Hieno ilmestys! Tulee mieleen pitsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska malvaruusu on kotoisin täältä Raahesta, niin ainakin Särkän Perennataimisto on sitä myynyt. Usein se voi loppua. Myös Oulujoen Taimisto on mielestäni sitä myynyt. Jos googletat, voit löytää sen jostakin.

   Poista
  2. Kiitos, pitää kokeilla. Jos samalla löytyisi muutakin mielenkiintoista.

   Poista

Olen iloinen kommenteista!