keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Faabeli Ruusutarhan kuningattaresta


Siis ihastuttavia nämä blogit! Etsiskelin jälleen ruusutarhakuvia ja löysin kiehtovan taiteilijan (Kirsi  Neuvonen) ja taiteesta innostuneen ihmisen, Hietzun. Mihinkähän tuo ’ruusu’ minua vielä kuljettaneekaan? Huomaan, että sillä on selvästi aivan erityinen merkityksensä kasvattaa ja laajentaa minun maailmankuvaani. Ja huomaan palaavani sellaisen kulttuurin pariin, jossa kuljin nuorena, mutta josta olen jollakin lailla etääntynyt. On todella aika tutustua enemmän suomalaiseen taiteeseen  ja kirjallisuuteen!  

Siis tässähän minä olen, symboleine kaikkineen! Metsäkauris ja ruusut! Näin se kaikki loksahtaa yhteen! Aika hauska, että ensin kirjoitan projisoin-nistani ja sitten jatkan faabelilla. Minun täytyy myöntää, että minullekin sana ’faabeli’ oli outo. Joten opiskelin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Faabeli

Faabeli (lat. fabula, ’tarina’) on vertauskuvallinen, yleensä moraalisen opetuksen sisältävä kertomus ihmisistä ja yhteiskunnasta. Se on usein puettu eläinsadun muotoon, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä (personifikaatio).

Minulle metsäkauris, eläinsymbolini, johon olen samaistunut, symbolisoi monenmoista; vaistonvaraisuutta, arkuutta, jonkinlaista varovaisuutta, piiloutumista, viisautta, valppautta, viestintuojaa. Olen aina ihaillut Osmo Rauhalan kauriskuvia. Mutta mieleeni ei ole koskaan tullut kuva metsäkauriista ruusutarhassa. Kuinka hurmaava yhdistelmä! Se saa haukkomaan henkeä, mutta myös nostamaan kulmakarvojani. Mitä ihmettä se minulle kertoo? Juuri tässä piilee jotakin ruusun salaisuudesta ja metsäkauriin viestistä… 

Minulle on kertynyt monta kauriskuvaa, mutta tämä on varmaan ensimmäinen. Olen ostanut sen joskus 70-luvulla YK-talosta New Yorkista ja sillä on hyvin symbolinen merkitys minulle. Etsin siellä nimittäin kaikki musiikkiliikkeet ostaakseni alkuperäistä intiaanimusiikkia. Ei mitään. Ei mistään. Yk-talossa minulle kerrottiin, että tuo maalaus on intiaanitaidetta ja maalattu puhvelinnahalle. Ostin sen epäillen kuitenkin alkuperää. Mutta opin missä arvossa intiaanikulttuuri oli amerikkalaisille. Tuo arka kauris kuvassa on jotenkin alastoman riistetty ja samalla ahdistunut, kuten intiaanitkin.

Nyt Kirsi Neuvosen kuvassa kauris on itse valtias, itsevarma kuningatar tarhassaan, yhtä ylväs kuin ruusut. Ja kuitenkin korvat ovat valppaat. Siitä on tullut moraalin vartija puutarhaan. Minulla ei ole aavistustakaan mitä ajatuksia Neuvosella on ollut tästä etsauksesta, mutta koska hän on nimennyt sen faabeleiden joukkoon, hänellä on siihen varmasti oma tarinansa. Metsäkauris on tullut minulle opettamaan jotakin. Aika näyttää mitä…

Täällä kotometsässäkin on kauriita. Olen nähnyt niitä pari kertaa, jälkejä useammastikin. Joten en yhtään ihmettelisi, jos joku aamu herätessäni katselen sitä silmästä silmään. Jospa silloin tiedän jo jotakin enemmän.

Mutta yhä uneksijana...The beautiful dreamer, 

6 kommenttia:

  1. Mukavaa taiteentulkintaa ja omaa pohdintaa :)

    VastaaPoista
  2. Kuun (metsästyksen) jumalatar Diana vaeltaa tällä hetkellä siellä stelliumisi liepeillä,
    29 Kaksoset. Metsäkauriitten kera :)

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Diane_de_Versailles_Leochares.jpg

    VastaaPoista
  3. Ihanko totta, Nikki? Metsäkauris on ollut esillä moneen tapaan, Artemis kauriineen tuolla pianon päällä. Pitäisi seurata enemmän noita asteroideja.

    Diana siis, tulossa yhtymään Merkuriuksen kanssa!
    Mitähän kohtaan, kuulen tai näen Espoon Dipolissa viikonlopulla? Lähden kokeilemaan mitä on kulkea ilman huolta tai karkaan ikävää. Osaanko edes?

    Piti vilkaista Iris-tulkintaa. Syntynyt Diana Vaa'assa 10. huone yhtymässä MC, ystävyyssuhdeteemat, idealisti. Naurattaa, kun luen: 'valtatie, kun höyryät läpi elämäsi päättäväisenä...varo jyräämistä! Sektiilissä Plutoon 'nähdä pimeässä', etsivä, haukan silmin kohden täyttymystä. Puolitoista neliö Kuu, oikukasta energiaa, liian haavoittunut. Siinäpä tosiaan kaurista!

    VastaaPoista
  4. Tosiaan, sama Versaillesin patsaan kopio on pianon päällä! Tosin pienempi ja rouhempi.

    VastaaPoista
  5. Palasin tänne, kun on pari asiaa.
    Ensinnäkin tuosta Dianasta yhtymässä Merkuriukseen. Olen nimittäin jo pitkän aikaa muistellut ja miettinyt niitä autiotupia ja pihoja, missä olen nähnyt ruusuja. Aion metsästää ruusuja!

    Toisekseen tapasin Espoossa ihmisen, joka ehkä myöskin (kirjan mukaan) on tuollainen Diana arkkityypiltään, Arja-Liisa Landenin. Hän opastaa Hämeen pyhiinvaellusreittiä, johon saman tien ilmoittauduin. Hipsistä vaan!

    VastaaPoista
  6. Jos joku tänne vielä eksyy ja ihmettelee tuota faabelia eli tarinaa Kauriista ruusutarhan kuningattarena, niin se avautuu enemmän toukokuun luvussa 'Kauris köyden päässä'.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!