tiistai 19. huhtikuuta 2011

Pohjolan 'ruusuinen' ginseng

Kuulin tässä korvia höristävän keskustelun. Nimittäin sattui eräs mies tulemaan harrasteiltaansa juoden tölkistään energiajuomaa. Toinen (nainen) sitä kamalasti kauhisteli ja puristeli päätään. Hän kaivoi kipakasti laukustaan esiin sen mitä hän käyttää, ruusujuurta. – Tällä on vielä virkistävämpi vaikutus!  Ja tästä ei tule mitään sivuvaikutuksia eikä riippuvuutta! Eikä tässä ole mitään kemikaaleja, vaan aitoa luonnontuotetta!

Mies kätki tölkkiään selän taakse ja näytti aika lyödyltä kaverilta, varsinkin kun nainen sai muut puolelleen. Hän ei ollut ruusujuuresta koskaan kuullutkaan. Ja nyt tuli naamalle aikamoinen tietopaketti.

Muistin minäkin, että yksi vuosi (2004) tämä ruusujuuri oli Suomessa vuoden yrtti ja sitä mainostettiin ja siitä kirjoiteltiin paljon. Minäkin käytin tätä Pohjolan Ginseng-juureksi (kasvaa villinä tuntureilla ja perennana pihoilla) kehuttua ainetta, mutta en muista miten se vaikutti.

 
Ja tässä jälleen törmäsin yhteen ruusujen pikkuserkkuun. Ja jukra vie! Juuri nyt se on minulle tarpeen, niin paljon on murhetta ja takapakkia monessa asiassa, että meinaa selkä köyrylle mennä. Kevät tulee ja suomalaiset masentuvat! Ja minulla on myllertämistä näiden elämän muutosten kanssa totta totisesti. Ruusujuuri on mielialalääkettä parhaimmillaan. Joten tilasinpa oitis itselleni pienen kuurin. Ruusutarhan muokkaaminen vaatii energiaa ja kaikki ruusuiset eliksiirit täytyy saada  siihen mukaan.

Ei ruusujuuri ole ruusuille kasvitieteellisesti sukuakaan vaikka latinaksikin se on rhodiola rosea. Sehän on maksaruohokasvi! Tässäkin tapauksessa tuo nimi on syntynyt RUUSUN TUOKSUSTA, kuten palisanterillakin (ruusupuu), sillä tämän kasvin juuri tuoksuu ruusulle. Netti onkin täynnä tämän yrtin ylistystä, tässä muutama:

http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/kasvit/maksaruoho.htm

Ja kun kaikki eivät (en minä ainakaan) jaksa lukea tuota runsautta, laitan tähän itsellenikin muistutukseksi sen mikä usein unohtuu, ne sivuoireet ja huomioon otettavat seikat, suoraan netistä:

”Onko Ruusujuuresta sivuoireita?
Tähän asti ei ruusujuuren käytölle ole ollut mitään esteitä. Nykyään suositellaan varovaisuutta ruusujuuren ja synteettisten masennuslääkkeiden samanaikaisesta käytössä.

Todella suuret annokset voivat aiheuttaa lisääntynyttä syljeneritystä, ahdistusta, levottomuutta, univaikeuksia tai pahoinvointia. Pahoinvointia voi lieventää nauttimalla ruusujuurta heti aterian jälkeen.
Ruusujuuren piristävän vaikutuksen vuoksi suositellaan sen ottamista aamuisin tai aamupäivisin. Iltaisin nautittuna se voi johtaa nukahtamisvaikeuksiin.

Verenohennuslääkitys, hiljattain tehty elinsiirto tai epilepsialääkitys ovat riskitekijöitä, ja näissä tapauksissa tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ennen luonnonlääkkeen nauttimista. Norjan Lääkelaitos on rekisteröinyt seuraavanlaisia sivuvaikutuksia ruusujuuren käytöstä: kuukautishäiriöitä, allergisia reaktioita, pulssin kohoamista, psoriasiksen paheneminen ja maksa-arvojen kohoamista.”

Joten piikki se täälläkin piilee. Muistan nyt, että minullakin erääseen aikaa maksa-arvot kohosivat, ja heti minulta kysyttiin, mitä luontaistuotteita käytän. Syntypukki löytyi silloin esim. aurinkohattu-uutteesta.

Mutta Pohjolassa on taikaa...

5 kommenttia:

  1. Tätäkin lukua usein luetaan, joten lisään tähän hieman uutta tietoa lisää. Kun siirsin omaa ruusujuurtani parempaan kasvupaikkaan, kokosin juurenpätkiä, jotka todellakin tuoksuivat ruusulta ja liotin niitä alkoholissa (koskenkorva). Neste värjäytyi kauniin ruusunpunaiseksi.

    Tätä ainetta olisi kai pitänyt käyttää tipottain homeopaattisesti, mutta poikani kanssa kokeilimme kunnon hörpyt. Sillä seurauksella, että elokuva jäi katsomatta. Suorastaan sammuimme vuoteeseen. Liika määrä siis unetti.

    Nyt käytän päivittäin Natura Med Pharman ruusujuuripillereitä ja olo tuntuu ihan hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Pitänee tänne ilmoittaa, jos sattunevat lukemaan tätä, että olen liottanut ruusujuurta koskenkorvassa ja hyviä tippoja tuli. Tippapullosta sitä käytän viisi tippaa veteen päivittäin ja hyvin olen voinut. Se tinktuura on muuten ruusunväristä ja tuoksuu ruusulle alkoholin läpikin. Ja tuo muutama tippakin veteen tuo siihen ruusun maun. Ihmeellinen juuri se on!
    Joten olen jättänyt pillerit pois ja käytän omaa ainetta.

    VastaaPoista
  3. Minä en huomannu tipoista mittään apua, kun joskus kokkeilin. Mutta ne kyllä maistu hyvältä. Ei karvailta niinku monet muut terveystipat. Koskenkorvaan liottaminen on jotenki sellanen ihanan autenttisen suomalainen idea :)
    Kasvi on kaunis. Miten heleposti tuo kasvaa meijän levveysasteilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se vähän sellaista homoepaattista hoitoa on. Ihmeen terveenä olen pysynyt kuitenkin ja ikääni nähden jaksan olla vireä. Uskon siis, että jokin vaikutus on ruusujuurellakin. Tuo uuttamisidea on varmaankin enemmän Ruotsissa, mutta en tiedä missä se on syntynyt.

      Poista
  4. Voi myös olla, että en malttanu käyttää riittävän pitkään. Toisaalta jos taustalla on univelekaa, ei väsymykseen auta mikkään, ennenku velat on nukuttu pois.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!