Muistan joskus nuorena Hjorthin perheessä työskennellessäni Uppsalassa henkäisseeni ihastuksesta, kun näin uutisissa tuhatpäisen tanssipiirin kedolla tanssimassa hamboa. Se oli Hälsingehambo, Ruotsin varmasti merkittävin kansanjuhla, johon joka puolelta maata ja ulkomailtakin tuli väkeä kilpailemaan hambotanssin tekniikassa ja sulossa.
Hambo on ihmeellinen tanssi. Kun poika ottaa askeleita maassa, tyttö pyörii ilmassa ympäri ja taas toisin päin, joten hulmuavine hameineen se näyttää hyrrältä joka pyörii ja pyörii vähän vaappuen. Sitten minua on lykästänyt, sillä myöhemmin sain oppia hambon salat ja monilla käsivarsilla olen sitä pyörinyt. Se on aivan ihana tanssi!! Olen siis saanut opetella tuntemaan tämän maan kulttuuria aika monelta suunnalta.
Ja se oli juuri Hårgavuori ja Hårgaballadi, josta kaikki on saanut alkunsa. Vuoren (vaaran) lähistöllä olevalla niityllä on avajaisissa kerrottu aina tämä tarina Pirusta viuluinensa ja tanssijoista.
Hälsingehambojuhlia on pidetty vuodesta 1965, jolloin se alkoi 94 parilla, mutta nousi vuosi vuodelta ollen vuonna 1979 jo 1500 paria kilpailemassa hambokuninkaan ja -kuningattaren tittelistä. Tanssi alkaa aamulla kello 7.00 ja lopetetaan illalla tanssifinaalissa. Hamboa tanssitaan hyvin erilaisissa paikoissa. Ei sovi huonokuntosille! Ja kengät tarvitsevat varmaankin vankan pohjan.
Tässä osa alueesta Hårgavuoren tasaista kalliota |
Alla oleva on poiminto Wikipediasta 2012 vuoden tapahtumasta:
1.etappi on Hårgavuoren juurella kedolla, missä jaetaan kilpailijat eri ryhmiin, jokainen ryhmä tanssii kedolla 8 min. Tuomarit kulkevat mukana ja seuraavat tanssijoita kaikissa paikoissa.
2.etappi tanssitaan ylhäällä Hårgavuoren kalliolla.
3.etappi jossa tanssijat kuljetetaan bussilla Segerstan kylään, jossa tanssi jatkuu sillalla.
4.etappi, jossa jälleen tanssijat kuljetetaan bussilla läheiseen pikkukaupunkiin Kilaforssiin, jossa tanssi jatkuu Kartanon tenniskentällä.
Sen jälkeen, kun tuomarit ovat tehneet päätöksensä pareista, semifinaali ja finaali tapahtuu Kartanon tanssilavalla.
Useimmiten näin, mutta tanssipaikkoja on tosin ollut muuallakin Hälsinglandin alueella.
Siis aikamoinen urakka sekä tanssijoilla että soittajille. Tosin soittajia on paljon, tapahtumia muitakin ja katsojia viihdytetään erillaisilla myyntikojuilla ja esityksillä. Siskoni mies on kerran ollut mukana, muuten ovat olleet vain seuraamassa juhlia.
Tosin, kaikkea aikansa, viime vuosina osallistujamäärä on ollut laskussa ja rahavarat vähissä, joten ehkä viime kesän hambojuhlat olivat lajinsa viimeiset. Surullisena kiersimme siskon kanssa katsomassa vanhoja paikkoja ja hyljättyjä kioskeja.
Taustalla niittyä ja Hårgavuori |
Harmi, kun itse en koskaan ollut paikalla näiden juhlien aikana. Mutta hamboaskeleet eivät mielestä jää!
Jälleen mielenkiintoista luettavaa!
VastaaPoista