tiistai 15. marraskuuta 2011

Joki Ljusnan -Valojoki!

Olen siis Ljusna-joen varrella.

Kun kysyn ruotsalaisilta täkäläisiltä, että mitä tuo Ljusnan tarkoittaa, he puristelevat päätään. Eikö ljus = valo, ljus(n)a = tulla valoisaksi, valjeta, valaista jne. (?) Ljusna-joki virtaa lännestä Norjan lumihuippuisilta vuorilta ja laskee itään Pohjanlahteen Söderhamn-nimisen kaupungin eteläpuolella. Aurinko on ikään kuin vastavirrassa siihen, mutta valaisee sen. 

Minusta on mukava kuvitella, että Ljusna on aivan erityinen joki energioiltaan. Yleensä asukkaat ja vierailijat viihtyvät täällä tosi hyvin. Se tulvi muutamia vuosia sitten oikean pahasti, siitä oli juttua silloin Suomenkin uutisissa. Perheeni ehti juuri ja juuri 'jaloista silloin pois'. Muistan ikäni sen kotimatkan. Vettä satoi kaatamalla. Poika oli vasta saanut ajokortin, halusi ajaa ja todella ajoi kiitettävästi. Kotona vasta kuulimme uutisissa, että Ljusna meinaa peittää allensa pieniä kyliä, kuten Segerstankin. Siskoni talo on kuitenkin korkealla kukkulalla. 

Ljusna-joki on Ruotsin yksiä pisimpiä ja suurimpia jokia. Se on valjastettu monin osin sähkövoimaloilla, mutta lehdistä luen, että kalastajat käyvät kovaa kamppailua saadakseen sen takaisin suureksi lohijoeksi. Olen myös lohien puolella. Tässä kuviani Ljusna-joesta.

Aurinko nousee idästä, etäällä rautatiesilta

Joki länteen

Suvantopaikka

Joki on ollut myös aikoinaan vilkas tukkijoki

Joki levenee Segerstan lähellä suureksi järveksi ennen laskeutumistaan mereen.
Joellakin voi olla oma unelmansa....ruotsalaisittain Abba

1 kommentti:

  1. Mukava syksyn kuulas tunnelma näissä.
    Noissa edellisissäkin ois tehny mieli hypätä sinne kuvaan sisälle, jatkaa matkaa kävelysillalla.
    Maisemanvaihdos tekee hyvää jo kuvinakin.
    Kiitos näistä.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!