sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Orjanruusua kaikkialla!

Ihaillen olen kulkenut täällä rantoja, tien vieriä ja aidan vierustoita. Kaikkialla näen kirkkaanpunaisia kiulukoita. Kuulin että se on Nyponros, suomeksi Orjanruusu, Rosa dumalis. Minulla on siellä pohjoisessa samantapainen ruusu tammen alla, sen mukana varkaana kulkeutunut Saarenmaalta asti! Siinä varjossa ja pienenä vielä (koska yritin tuhota sen monta kertaa) se kukki vielä niin vähän ja kasvatti kiulukoita, etten ole vielä varma onko se orjanruusu vai koiranruusu, sillä niitä on vaikea erottaa. Kumpainenkin kasvavat luonnonvaraisisina vain etelässä.

Toinen ruusututtavuus on erään hälsinglantilaisen tyyppitalon punaisella seinustalla suoraan etelään ja Ljusnajoelle valtoimenaan kukkiva vaaleanpunainen, nähtävästi maanpeittoruusu!!! Se kukkii vieläkin, keskellä marraskuuta. En vain ole tohtinut kysyä ruusunomistajalta, mikä se on.


Oma ruusuteokseni pajusta ei oikein onnistunut. Kuvittelin pystyväni kietomaan pajunvarret ruusuksi, mutta tämä paju ei ollutkaan niin hyvää ja taipuisaa kuin luulin. Toisekseen ilmat kylmenivät niin, etten tarennut enää paljain käsin työskennellä. Ei se hanskoilla enää sujunut.


Erkki Junkkarinen ja Orjanruusu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!