maanantai 21. marraskuuta 2011

Joulumyyjäisiä ruotsalaisittain

Tulin levähtämään ja aivan vain olemaan. Mutta...

En voi välttyä pienen kylän elämään osallistumiselta. Täälläkin naapurit tulevat vain sisään, käyvät kurkkaamassa, mutta myös pirauttavat, että tervetuloa, olis tuoretta pullaa ja kahvia jne. Mukavaa ja avointa kanssakäymistä!

Siksi oli helppoa lähteä myös kurkkaamaan, miten kylällä yhteistoiminta sujuu. Kävelymatkan päässä Kylätalolla, Bygdegård, oli joulumarkkinat (kuten täällä sanotaan; julmarknaden) eli joulumyyjäiset. Vanhat tätit tarjosivat pöytiin joulupuuroa ja kahvia ja takassa rätisi lämmin tuli. Kaikenlaista käsityötä ja hillopurkkeja esillä.

Naapurikylällä, tuossa surullisessa Hårgassa, oli nyt pistetty pystyyn ensimmäiset joulumyyjäiset myös. Joten lähdimmepä käymään sielläkin. Ehkä menetetyn hambojuhlien tilalle oli nyt laitettu parastaan joulumyyjäisten merkeissä. Pihalla oli itse joulupukki poroineen (aivan elävä sellainen) odottamassa, kahdessa tuvassa oli kahvitus ja yhdessä asetettu myytävä tavara esille. Onneksi oli parkkipaikkoja, sillä ihmisiä oli mukana todella paljon. Talkooväki hääräsi posket punaisina ja silmät loistaen iloisena väenpaljoudesta. 

Ruotsalaiseen jouluun kuuluu ehdottomasti pukki, tässä havupukki.
Kylätalot ovat usein museotiloja myös.
Tässä tarjoilukaappi

Kaunista joulutunnelmaa laitettu kaikkialle!
Näitä asetelmia en oikein ymmärtänyt, mutta tarkoitus oli myydä kuppeja. Ruusuisia sellaisia!

En tiedä, oliko nämä myytävänä, mutta Suomessakin tuttu taidelaji jo!

2 kommenttia:

  1. Meillä ei ole Ruotsissa sukulaisia, joten mukavaa, että tutustutat minutkin naapurimaahan ruohonjuuritasolle. Tuollainen kerronta kuvien kera on tosi mielenkiintoista. Ihania kuppeja ja vanhoja kaappeja! Ja tuo havupukki on mahtava. Siinä taas pajulle peruskäyttöä Suomessakin...

    VastaaPoista
  2. Ruotsi on kaunis maa vaikka vain ihan autolla kierrellä, löytyy monenlaista majoitusta jne.

    Olen nuorena pariinkin otteeseen ollut töissä täällä, joten siksikin tullut tutuksi. On hyvä
    tutustua naapurimaihin, eikä vain turistirantoihin!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!