maanantai 14. marraskuuta 2011

Kylä missä nyt olen - Segersta, Ruotsi


Kerron vähän tästä pienestä viihtyisästä ruotsalaiskylästä, Segerstasta, joka on siskoni kautta tullut minulle niin tutuksi.


Wikipediassa kerrotaan kylästä Ljusna-joen varrella, kuuluen Bollnäsin kuntaan Hälsinglandissa. Siellä on kirkko, alunperin jo 1200-luvulta, uusin kirkko rakennettu 1807. Edelleen kerrotaan, että kylässä on jopa koulu 0-6-vuotiaille, kauppa ja pizzeria. Kylässä on kolme Ljusna-joen ylittävää siltaa; rautatiesilta, maantiesilta ja kävely-ja pyöräilysilta. Sekä kylällä on oma jalkapalloseura, Landafors SK, joka pelaa divisioonassa 6 eteläinen Hälsingland. Tiedän, että kylässä on jopa hollantilaisten pystyttämä majatalo.

Kävely- ja pyöräilysilta
Silta vain autoille
Asukkaita tällä kylällä on tällä hetkellä 313 ja luku on säilynyt suurin piirtein samana vuodesta 1990. Silloin muutti siskonikin tänne pysyvästi ja hänen kertomansa mukaan jo monet hänen tuttavansakin ovat muuttaneet tänne joko eläkepäiviä viettämään tai hankkineet kesämökin. Ilmapiiri täällä on leppoisa, kodikas ja turvallinen. Kaikki tervehtivät vieraitakin kulkijoita. 


Paljon vanhoja taloja ja rakennuksia on entisöity. Kyläläisillä on paljon yhteisiä kokoontumispaikkoja. On pieni suklaapuoti, pienoisrautatie ja kartano, missä tarjoillaan kesäisin ruokaa mm. Puhumattakaan kauniista joesta (josta kerron erikseen), järvistä ja ympäröivistä vaaroista. Maisemat muistuttavat Kuusamon seutua. Korkeuskäyrät osoittavat noin 100 - 300 m. Pieni laskettelurinnekin löytyy järven toiselta puolelta.

Kylällä on tehty argeologisia kaivauksia rautakautisella asuinpaikalla. Paikalla on jäänteitä vanhasta linnakkeesta. Seutu on tunnettu jo 1300-luvulla Särstä-nimenä, josta muunnos Segersta. 

Siis mukava paikka levätä ja nauttia maaseudun kauneudesta.


Tämä talo on rakennettu ihan amerikkalaista elokuvaa varten, joka kylällä tehtiin. Itse 'James Bond' oli kuvassa mukana. 
Ruotsalaista huumoria
Paljon olen tanssinut ruotsalaisia tansseja, mm. tätä polskaa, tanssina nimeltä Snuva, Aijai-jiiiih!

1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!