sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Potpuri-muistoja ja ruusunvivahteita

Tuli mieleen poikani, kun hän oli n. 3-vuotias eräänä tällaisena kylmänä talvena, ja ne tekemiset olivat välillä vähissä. Hän ruukasi kysyä minulta: - Ei oo tekemitta. Mita tina aiti kektitit minulle?

No yritinhän minä aina keksiä. Kerran hain vintiltä erään vanhan laatikon pojalle tutkittavaksi. Ja sehän oli jännä laatikko! Minullekin. – Mita tama on? kysyi poika ja näytti minulle pientä ruskeaa purkkia, jossa oli jotain lientä sisällä. – Se on juhannusyön kastetta, sanoin ja katselin hymähdellen purkkia. – Mita tilla tehhaan?  - No, minä laitoin tätä kastetta isäsi kahvimukiin salaa, sillä taru kertoo, että jos haluaa, että joku rakastuu sinuun, niin tämä kaste on siihen hyvä taikajuoma. Ja tepsihän se! Poika vain katseli, ei oikein ymmärtänyt.

Poika tonki laatikkoa. Toinenkin purkki, jota poika näytteli kummissaan. – Mita tama titten on? – Aha, sehän on potpuripurkki!

Se avattiin taas jännittyneenä pienenkin nenä melkein siinä kiinni. Sisällä oli kellahkoja kukan lehtiä. – Nämä ovat juhannusruusun lehtiä, selitin.  – Mita niilla tehhaan?

Minä näytin mitä niillä tehdään. Koska tupani hellassa oli kuuma tuli, kippasin koko pienen purkin sisällön hellalle. – Haitee, tokaisi poika ja minua nauratti. Hellalta leyhähti tupaan muinaisen ruusun vähän ummehtunut tuoksu. Ruusun kumminkin. Vieläkin. Monien vuosien jälkeen.

Muistelen, että kuivatin nuo ruusunlehdet suolan päällä ensin, sitten muuten. En tiedä mistä sain sellaisen neuvon, jostain kirjasta. Suola sitoisi enemmän tuoksua. Tietääkö kukaan? Tällaisia pitäisi vain harrastaa enemmän kesäaikaan, kun luonto tuoksuu! Säilöä talveksi tuoksuja.


Näin sanoo Wikipedia potpurrista eli oikeammin Potpourri: 
Potpourri on tuoksuva sekoitus jota käytetään huoneilman hajustimena. Se valmistetaan tuoksuvista aineksista kuten kuivista kukista, lehdistä, mausteista sekä eteerisistä öljyistä. Potpourri on paitsi tuoksuva, myös koristeellisen näköinen. Potpourri laitetaan yleensä kauniiseen ruukkuun tai kulhoon, mutta sitä voi laittaa myös pitsi- tai kangaspussiin. Potpourripussukoita käytetään erityisesti liinavaatteiden tai vaatekaapin hajustamiseen.
Potpourri valmistetaan sekoittamalla haluttuja tuoksuvia ainesosia, esimerkiksi mausteita tai tuoksuvia kasvinosia. Ainesosat voidaan murskata kevyesti, jotta tuoksu olisi vahvempi. Esimerkiksi kanelitangot tai appelsiininkuori tulisi pilkkoa hienommaksi. Murskattuihin ainesosiin voi lisätä bergamotti-, geranium- tai santelipuuöljyä ns. kiinnitysaineeksi. Seos suljetaan tiiviiseen lasipurkkiin, ja sen valmistumiseen menee noin 10-14 päivää. Orrista lisäämällä tuoksu säilyy paremmin.”
 
Näitä tällaisia minulla on ollut joskus, kuten appelsiini, johon laitettu neilikoita. Ja varsinkin laventelipusseja liinavaatekaapissa. Samoin kuivatettuja koivunlehtipusseja saunassa jne. Ja odotapas vain kun saan sen ruusutarhan…

Sitten on toisenlainen potpuri musiikista, esim. kansantanssi- ja pelimannisävelmiä. Eli musiikki johon on liitetty eri sävelmiä, tahtilajeja ja laulujen osia. Juicen lauluja potpurina ja ladyt!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!