maanantai 28. helmikuuta 2011

Ruusujen pikkuserkku RUUSUSUOLA

Vuosia sitten näin ystävälläni kerran kauniin tuikkulampun. Tuikku oli sytytetty jonkin vaaleanpunaisen möykyn sisälle ja hohti kauniisti vaaleanpunaista valoa. Ihastuin ja sain tietää että se oli vuoresta louhittu ruususuolakimpale, joka oli kaiverrettu tuikkua varten. Kuulin myös, että lämmössä se kimpale säteilee jotakin ioneja, jotka ovat terveellisiä ja voivat jopa auttaa astmaattiseen yskään. Näitä lamppuja on saatavilla myös sähköisinä, isompia ja pienempiä. Aika monessa kodissa niitä nykyään näkyykin.

Tilaisuuden tullen ostin heti sellaisen miehelleni, joka öisin yski. Mieheni muutenkin tykkää sytytellä kynttilöitä, joten tuo tuikku paloi ruususuolan sisällä vuosien ajan makuuhuoneessa. Sitä oli kaunis katsellakin. Ja samalla se toimi yövalona. 


Sittemmin törmäsin ruususuolaan myös keittiösuolana ja sellainen vaaleanpunainen pussukka on aina tarttunut käteeni, kun se kohdalleni osunut. Olen käyttänyt sitä varmaan jo kolmisen vuotta keittiössäni.

Ja hyvälle suolalle on annettu ruusun kaunis nimi, Ruususuola, varmaankin sen luonnon kauniin vaaleanpunaisen värin mukaan. Tuo vaaleanpunainen väri tulee sen sisältämästä mangaanista ja raudasta, jota sanotaan tässä suolassa olevan n. 28 prosenttia enemmän kuin merisuolassa. Tätä suolaa louhitaan Boliviassa melkeinpä käsityönä. Tällainen työ- ja tutkimusprojekti on toiminut Suomen, Japanin ja Andien välillä jo 1990-luvulta ja siitä on kaunista tarinaa ja tutkimustyön tuloksia tällä sivustolla. Koska Ruusu avasi minulle myös tämän Masajo-sivut ja nämä kauniit tarinat, tykkään, että ruususuola toimii Ruusunkukan pikkuserkkuna aivan kuten ruusukvartsikin, josta haluan kertoa enemmän tuonnempana. Täältä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista tietoa, kuten mistä sitä voi ostaa.
  
Muistan myös vuosia sitten saaneeni eräältä ystävältä voimajuoman reseptin, ja se löytyi samaisilta sivuilta. Siellä kerrotaan myös intiaanisokerista, joita tuo sama projekti on tutkinut ja tuottanut Suomeen.

Jaksamisjuoman ohje:

3 dl vettä sekoitetaan 1/4 teelusikallista Ruususuola-kristallisuolaa ja 3 rkl Intiaanisokeri-täysruokosokeria. Olemme suositelleet ja suosittelemme edelleen nauttimaan tämän jaksamisjuoman joka aamu. Määrää voi säädellä maun mukaan mieleisekseen. Aluksi voi kokeilla pienempiä määriä.
Käytän saippuan malliin hiottua ruususuolakimpaletta saunassa. Sielläkin se lämmössä hajottaa ioneitaan, mutta hierasen sillä aina kovettumia jalkapohjissa, polvissa ja kyynärtaipeissa. Ja se todella auttaa pehmittämään niitä.

Sekä tietenkin sarvikuonossa kun huuhtelen nuhaista nenääni. Tässä linkki suolan käyttöohjeista. Siellä sitä kutsutaan kristallisuolaksi myös. 

Kiitos siis ruusuisen ulottuvuuden! Tämähän pitää olla tässä! 


3 kommenttia:

 1. Itelläkin on tuo tuikku-suola.
  Kakarat nuoleskelee sitä keittiön pöydän ääressä..:)

  Jaksamisjuomasta tulee mieleen vasikoiden ripulilääke :)
  Nestetasapainotus.

  VastaaPoista
 2. On suolalamppu.
  On ruususolaa.
  On vuorisaippua, jota opettelen käyttämään.

  Merisuolaa käytän enää jalkakylpyihin.
  Kiitos tiedoista.Siis mangaania+rautaa.

  Plogmanin tahdissa tanssin mieluusti...buggia.
  Nikki, samaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Raahessa voi ruususuolaa ostaa sähköliikkeestä.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!