keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Ruusun syvällinen aromi
’Isoäitini’ Harriet Hjort kirjoittaa kirjassaan Parfym, että ei ruusun tuoksun kanssa ole mitään leikkimistä. Se on vakava asia. Oikein nautittuna se auttaa ja hoivaa, liika voi olla turmioksi.

Harriet pyöräili ympäri Ranskaa nuorena tyttönä tutustuen sen kulttuuriin, kasveihin, ihmisiin ja ennen kaikkea hajuvesituotantoon. Hän oli itse kukkaistarhoilla poimimassa kukkia, keskustelemassa työntekijöiden kanssa ja siitä syntyi myös tämä kirja. Grassessa vieraillessaan hänelle kerrottiin, että kerran eräs nainen parfyymitehtaalla vieraillessaan ihastui, kun näki suuret kasat vastapoimittuja ruusuja lattialla. Hän olisi halunnut asettua nukkumaan tuohon ruusuvuoteeseen. Parfyymitehtailija oli sanonut hänelle, että jos hän sen tekisi, hän ei ehkä enää heräisi ollenkaan muutaman tunnin päästä, vaan nukkuisi ikuisuuteen.

Ulla Kivimäen kirjasessa Eteeriset öljyt Aromaterapiassa, kuvataan kahta ruusulajiketta. Ruusu-Otto eli Damaskon Ruusu (Rosa Damascena) on kuningataröljyä ja arvostetaan juuri SIELUN BALSAMINA. Ja sitä on käytettävä harkitusti, sillä jokainen ruusuöljypisara sisältää noin 30 ruusun eteerisen voiman ja on suuri lahja ihmiskunnalle. Pelkästään tuoksun haistaminen jo luo tasapainoa ja rauhaa. Ulla vielä korostaa, että Damaskon ruusu avartaa tietoisuuttamme ja yhdistää meidät universaaliin rakkauteen. ”Jos sydämesi on ruusu, suusi puhuu lempeitä sanoja.”

Marokon Ruusu, Rosa Centifolia, taas symbolisoi suuria intohimoja ja herättää passiivisuudesta eloon, lievittää rakkaussuruja, auttaa seksuaalisuuteen ja rakkauteen liittyviä pelkoja. Marokon sammalruusu on hyvää ihonhoidossa. Tätä ruusua viljellään Ranskassa Grassen alueella.

Joan Radford Aromaterapiakirjassaan muistuttaa, että oikean ja aidon ruusuöljyn tunnistaa siitä, kun se tunkeutuu mieleen, se synnyttää tunteen kuin nousisi taivaan korkeuksiin.

Onhan minulla noita ruusuöljyjä ollut, mutta ei ne minua taivaisiin ole nostaneet. Joskus illanistujaisiin olen sitä aromakuppiini laittanut, liekö kukaan huomannutkaan. Itse tietoisena siitä, että ne eivät ole sitä ’oikeaa’, on estänyt omankin kiinnostuksen niihin. Tässä nämä:

Minulla on Rose Galeric (en muista mistä ostin) ja Rose Aromicus (saksalaista). Ja sitten innostuin tilaamaan Primaveran Herzrose puikkopullon. Se tuoksuukin parhaiten. Sipasen sitä ranteisiini silloin tällöin, varsinkin illalla kun panen nukkumaan, unilääkkeeksi. Tuo pieni ruukku on Korfulta, ja siinäkin oli jotain ruusuista öljyä. Sen olenkin käyttänyt loppuun.

Teinpäs tässä yksi ilta pienen tutkimusretken aromamaailmaan mitä netistä löysin ja löysinkin niin paljon, etten kaikkia edes jaksanut tutkailla. Paljon on myymälöitä ja hoitoloita ympäri Suomenmaan!

Erilaisia ruusuöljypulloja mainostettiin hinnoissa n. 24 – 35 euroa, mutta vaikea oli löytää niiden koostumusta. Jossakin oli maininta Damascenasta. Ruusuhoitojen hinta taas vaihteli  60 – 80 euron välillä.

Mutta esim. näiltä sivuilta löytyy lisätietoa ruusuaromin ja muidenkin aromien vaikutteista.
http://www.ruusupuu.fi/Kauppa/c6/

Ja kun tätä ruusumusiikkia aina vain löytyy: George Baker, Love is the sweetest Rose

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!