sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Tutkijan kammiossa

Hyi hyi paha maailma ja väsynyt selkä! Parasta piiloutua tutkijan kammioon kirjojen sekaan. Maailman menolle en voi mitään, en ukkosellekaan. Selälleni voin. Sen tarvitsee levätä.

Siispä olen koko päivän vain pientä puuhastellut ja paennut sisälle ukkosta pakoon. Juoksin sateen alkaessa vielä ulos, kuvasin ruusun kiulukoita ja taitoin lehdyköitä tutkimusta varten.

Vieläkin on vähän epäselvää, onko 'Palkin ruusu' metsäruusu ja onko Saarenmaan tammen juurella oleva karkulainen koiranruusu? Lehdyköistä (nyt kun ne ovat vähän suurempia) etsin karvoja ja tutkin kiulukoita. 

Jos suurentaa, voi nähdä, että edessä olevalla metsäruusun lehdykän ruotilla on myös pieniä piikkejä.

 Metsäruusulla on kanelinvärinen varsi, jopa sitä on ruotissakin. Ja jotakin karvoituksta on näkyvissä.

Jos tämä on koiranruusu, niin karvoitusta tälläkin, kuten kerrotaan.Ainakin hopeanvihreä.

Metsäruusulla pitäisi olla naurismaisen pyöreät kiulukat. Nämä eivät sitä ole! Mikä se sitten on?
Nyt on vain parasta odotella millainen väri niihin tulee ja mitä tapahtuu verholehtien kanssa. Sittenkin on mahdollisuus, että tämä onkin karjalanruusu!? Sillä on päärynänmuotoiset pitkulaiset kiulukat. 



Katsos, aurinko kurkisti, kun otin kuvan metsäruusun kiulukoista. Verholehdet jököttää suoraan eteenpäin. Kun taas nk. koiranruusun verholehdet ovat taaksepäin. Odottelen siis kypsymistä ja tarkentamista tutkimuksiini.

Koiranruusulla pitäisi olla juurivesoja lähellä sen päätyveä. Tällä ei ole, vaan juurivesat karkailevat aika laajalla alueella. Se johtuu ehkä tammen varjosta. Joka tapauksessa kiulukkojen muoto täsmää ja niitä karvojakin olen lehdistä löytänyt, jopa metsäruusultakin.

Mutta mitä on nystykarvaisuus?

Tosi on kuitenkin se, että tuo ruusu tammen juurella ei tehnyt montaa kukkaa. Kovin herttaisia ne kuitenkin olivat. Ehkä se ei menesty näin pohjoisessa. Annan sen kuitenkin nyt olla rauhassa, en enää yritä sitä hävittää. Olen toivottanut sen sydämellisesti tervetulleeksi. Olen jopa siirtänyt sitä toisaalle pellon reunaan.

Ns. metsäruusuakin istutin kahteen eri paikkaan. 

Tämä on aika jännää, tämä tutkimustyö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!