tiistai 5. joulukuuta 2023

Runollinen joulukalenteri 6.12.2023

Jälleen kaksi taidemaalauskorttia joulutervehdyksenä. Toisen maalauksen on maalannut Murillo (1618-1682) espanjalainen taidemaalari. Toisessa kortissa enkeli vaikuttaa vähän eroottiselta vähine vaatteineen, mutta mielenkiintoinen sellaisena. Sen on maalannut italialainen Caravaggio (1573-1610) ja on myös Unicefin kortti lapsien hyväksi. Otin selvää tuosta maalauksesta. Siinä Joosef ja Maria Jeesus-lapsensa kanssa pitää lepotaukoa pakomatkalla Egyptiin. Ymmärsin, että Joosefilla on kädessään itse maalarin säveltämä kappale, jota enkeli on yllättäen tullut viululla pakolaisille esittämään. 


 

Rumi on varmasti nimeltään hyvin tunnettu länsimaissakin. Oikeasti hän on nimeltään alāl ad-Dīn Muhammad Rūmī ja oli persialainen runoilija, islamilainen teologi, lainoppinut ja suufimystikko.Toinen hänestä usein käytetty nimitys on Mawlana tai Mevlana. Jalal ad-Din Muhammad syntyi Balkhin kaupungissa nykyisessä Afganistanissa. Wikipedia Hän on vielä vanhemmalta ajalta kuin Hafez (1207, Afganisan -1273,Turkki). Ajatella kuinka runot elävät vuosituhansia!

Tähän liitän muutamia Vilma Heiskasen poimintoja Rumin ajatelmista, jotka ovat varteen otettavia tänä vaikeana aikana, Suomen itsenäisyyspäivänäkin. Onnea Suomi syntymäpäivänäsi!

“Kun läpikäyt vaikeita aikoja, kun kaikki tuntuu vastustavan sinua, kun sinusta tuntuu ettet voi sietää sitä enää hetkeäkään, ÄLÄ LUOVUTA! Sillä se on aika ja paikka, jossa kurssi vaihtaa suuntaansa.”

“Välinpitämättömyys on jumalan vankila. Tietoisuus on jumalan palatsi.”

“Sisälläsi on valtava vesiputous. Älä kävele ympyrää tyhjä sanko käsissäsi.”

“Sytytä elämäsi tuleen ja etsi heidät, jotka ruokkivat liekkejäsi.” 

 “Ajattelet, että olet elossa koska hengität? Häpeä, että elät niin rajoittuneella tavalla. Älä ole ilman rakkautta ettet tunne itseäsi kuolleeksi. Kuole rakastuneena ja elä ikuisesti.”

 

 2 kommenttia:

  1. Vahvaa sanomaa ja niin todeksi havaittua.

    VastaaPoista
  2. Viisaita ja ajatuksia herättäviä lausahduksia.
    Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!