torstai 7. joulukuuta 2023

Runollinen joulukalenteri 7.12.2023

Nämäkin neitsytmaalaukset ovat lähetetty joulutervehdyksenä samalta henkilöltä, mutta ehkä eri vuosina. Joku toinenkin on kerännyt kortteja vanhoista taidemaalauksista ja paremman puutteessa lähettänyt nämä jouluksi. Toisen maalauksessa on nimi Louis de Morales (espanjalainen taidemaalari 1500-luvulta), Museo National Machado de Castro ja toinen Mestre das Meias Figuras, Flamenga-koulu, Museo National de Arte Antiga. Mielenkiintoista kun nyt vasta tarkastelen kortteja lähemmin suurennuslasin kanssa (huom!). Viimeisimmästä löysin samantapaisia maalauksia, mutta siten että Marialla on toinen rinta paljaana aikeissa syöttää Jeesus-lasta. Onkohan näistä kortteja? Tuota maalausta en sieltä löytänyt.

Minulle  tutuin itämainen runoilija on Tagore. Etsin kotoani hikipäissäni hänen runokirjaansa, mutta en löytänyt mistään. Raahen kirjastosta löysin yhden. Rabindranath Tagore (1861-1941) on intialainen Kalkutassa elämänsä viettänyt runoilija. Siirryimmekin melkein meidän päiviimme vuosiluvuissa. Tutuksi länsimaille hän tuli ensimmäisena aasialaisena Nobelin kirjallisuuspalkintosa vuoksi 1913 runoteoksesta Uhrilauluja (Gitanjali). Tagore oli kirjailija, filosofia, runoilija, lauluntekija ja muusikko.

Mainittakoon hänestä vielä sekin, että hän opiskeli Englannissa ja lyötiin siellä jopa ritariksi 1915. Tämän hän kuitenkin peruutti pari vuotta myöhemmin protestiksi brittien Intianpolitiikkaa vastaan.  Näin hän otti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja kierteli muutenkin ympäri maailmaa puhumassa rauhan ja ihmisyyden puolesta. Hänen runonsa kaikki ovat niin tunnelmallisia, syviä ja ihmisen olevaisuudesta kertovia, että oli vaikea valita. Joten summamutikassa avasin kirjan ja tulin tällaiselle sivulle:

    61

    Sama elämä, joka virtaa yötä päivää suonissani, virtaa läpi koko maailman, rytmikkäästi tanssien.        Sama elämä työntyy riemukkaasti maan tomun läpi lukemattomina versoina, nousee lehtien ja kukkien     kuohuviksi aalloiksi. Sama elämä keinuu syntymän ja kuoleman valtaisassa merikehdossa, sen luode-     ja vuoksiaalloissa. Tämän suuren elämän kosketus saa ruumiini loistamaan ja tunnen ylpeänä, miten      ikiaikainen elämä tanssii suonissani nyt, tällakin hetkellä.

                                    Rabindranath Tagore, Gilanjali,Basam Books 2013, 
                                    suomentanut Hannele Pohjanmies
 



 

 

 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!