perjantai 13. joulukuuta 2019

Runollinen joulukalenteri 13.12.19

Luukun 13 muotokuvaa minun piti vähän tutkia. Löysin kuvan omistajaksi Maria Theresian, Frans I:n puoliso, keisarinna, joka eli 1700-luvulla. Hauska avata luukkuja, kun kuvat todella yllättävät.Vuorossa Islantilainen runous, sitä tulkitaan usein kansalliseksi ja eristäytyneeksi. Näin tuumii kirjassa Tämä ei ole fiktiota Eirikur Örn Norddalh islantilaisen runouden avausosiossa " Kauneus on sisustusarkkitehtejä varten" (ote Kristin Eiriksdottirin runosta)

Kristin Eiriksdottir

Hän on edellämainituista runoilijoista nuorin. Hän on syntynyt 1981, kirjoittaa myös romaaneja, näytelmiä ja novelleja. Hänellä on kuvataiteilijan koulutus.
Hänen romaaninsa Elin, ymislegt voitti Islannin kirjoituspalkinnon ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston järjestämässä kirjoituskilpailussa. Tämä runo on hauska!

Sanot, että sinun täytyy mennä markettiin, panet pannan kaulaani, silität vaakasuoraa selkääni ja me lähdemme taipaleelle erämaahan. Matkalla tapaamme ihmisiä, jotka ovat kääriytyneet kirjaviin riepuihin, sanot että he ovat spitaalisia matkalla limamaailmaan. Kieleni roikkuu kuumuudessa ja hengitys on kiivas. Kun menet sisälle myymälään, jätät minut liekaan pylvään juurelle, en hillitse itseäni ja alan ulvoa. Paljon myöhemmin palaat jalka farkun lahkeessa; jalassa urheilusukka makkaralla.

Ihonvärin autius, 2006
Suomennos Tapio Koivukari1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!