lauantai 4. joulukuuta 2021

Jouluinen runokalenteri 4.12.21

Muistan niin hyvin sen päivän ennen joulua, kun mieheni Eino toi iloisesti hymyillen tämän valokuusen. - Pitäähän meilläkin olla vähän jouluvaloa, hän ilmoitti. 

Silloin noita valoja ei pihoilla ollut vielä paljon. Kun niitä sitten ilmaantui enemmän, Eino vanhan kansan miehenä oli vähän ihmeissään, että kun tuolla tavalla haaskaavat sähköä. - Meidän silmillehän ne on luotu kaamosaikaa virkistämään, sanoin minä. 

Nyt tuon esille amerikkalaisen nobel-kirjailijan T.S.Eliotin (1888-1965). Vuonna 1914 hänelle myönnettiin Englannin kansalaisuus, joten hänet tunnetaan amerikkalais-englantilaiseksi kirjailijaksi, runoilijaksi ja kirjallisuuskriitikoksi. 

Se mikä minua ilahdutti hänen elämässään, oli yhteys nobelkirjailija ja filosofi Henri Bergsoniin (yksi suosikkini), jonka myötävaikutuksesta Eliot tutustui myös muihin aikansa filosofeihin. Hänen tunnetuin teoksensa on The Tricky Cats, josta tehtiin musikaali "Cat". Ainakin yksi kaunis melodia on kaikille tuttu ja usein esitetty. Hänen kuuluisin runoteos on Autio maa, https://fi.wikipedia.org/wiki/Autio_maa. 

T.S.Eliot

HILJAISUUS

Isäni sanoi usein: 
"Korkeatasoiset eivät koskaan vieraile pitkään,
heille ei tarvitse näyttää Longfellowin hautaa
tai Harvardin lasikukkia.
Itseensä luottaen kuin kissa -
joka vie saaliinsa yksityisyyteen,
hiiren veltto häntä riippuu kuin kengännauha sen suusta -
he joskus nauttivat yksinäisyydestä,
ja heidät voi vaientaa
puhe joka on ihastuttanut heitä.
Syvin tunne ilmenee aina hiljaisuudessa;
ei hiljaisuudessa, vaan pidättyvyydessä."

Myöskään hän ei tarkoittamatta sanonut: "Olkoon taloni majatalonne".
Majatalot eivät ole asuntoja.

1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!