maanantai 6. joulukuuta 2021

Jouluinen runokalenteri 7.12.21

Nyt kiidän Etelä-Amerikan puolelle ja Chileen. Kaipaan rakkausrunoja. Kukapa ei kaipaisi rakkautta, läheisyyttä, ystäviä ja kauniita sanoja tällaisena aikana, kun yhä vain käperrytään kodin seinien sisään ja  varauksella kuljetaan ulkomaailmaan.

Matti Lepistön veistämä kotka symboloi E-Amerikkaa. Siellä kunnioitettiin tätä voimakasta lentäjää. Siitä on tehty lauluja ja runoja. Nyt kotka on kahlittuna pihalleni valoketju kaulassa. Mutta aina valmiina lentämään pois. Se viivähtää poikani veistämän Lintumies-toteemin päällä.


Araucania on alue Etelä-Chilessä, jossa asui (ja toivottavasti vieläkin) Mapuche-kansa. Se teki pitkään vastarintaa espanjalaisille valloittajille . Tuhannet taistelijat kuolivat tässä sodassa, jonka espanjalaiset lopulta voittivat. Alue liitettiin muuhun Chileen vuonna 1880. Alla olevasta runosta ei ole lähempää tietoa, runoilija jäänyt unholaan, mutta ei hänen realistisen rehellinen runonsa. Ymmärtäisin, että sotilas taistelutantereilla on kirjoittanut tämän kaipauksella. 


Araukaanien rakkausruno Chilestä

Hyvänä pitivät minua vieraat naiset
kun viivyin kaukana poissa,
naiset kauniit ja kaukaiset
jotka minua rakastivat.

Kuulepa, pieni tyttökultani!

Sinun vuoksesi laskin kaikki muut menemään

Sinun vuoksesi palasin takaisin.

Usein heitä ajattelen, noita naisia
enkä voi heitä unohtaa.

Joskus öisin he ovat täällä.
Kuulepa, pieni tyttökultani!
Sinun vuoksesi palasin takaisin,
sinun vuoksesi jäin tänne kotikonnuilleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kommenteista!