lauantai 19. helmikuuta 2011

Antrogyyninen Ruusu!

Ruusu on androgyyni!

Näin sanoi eräs ruusuystävä, ja näinhän se on minunkin mielestäni. Olen todennut sen myös noita juttuja penkoessani. Ruusu on kauniin ihmisyyden symboli. Naisessa se vahvistaa hoivapuolta ja rakkautta ympäristöönsä, miehessä se herättää tuota hoivapuolta, pehmentää ja vahvistaa kauneudentajua. Molemmilla omat piikkinsä, niin rakkaudessa kuin itsetunnossakin. Mutta vieläkin minua kiinnostaa nämä symbolit.

 Teosofien sinetti

Tutkiessani Teosofisen seuran 6-sakaraista tähteä ja symboliikan sisältöä, löysin paljon kauniita asioita. Ja maailman veljeyteen pyrkiminenhän on heidän pääsisältönsä. Keskellä on Ankh, mysteereiden avain. Tästä löytää lisää tietoa.


Ruusu-Risti, jonka sinetti muistuttaa edellistä, mutta symboliikasta löytyy 5-lehtinen ruusu (yllä) keskeisenä kuvana. Tälläistä tietoa löysin heidän ruusu-symbolistaan ja tästä osoitteesta löytyy lisää.  Tässä on myös selitys siihen, miten Harpokrateestakin tehtiin kuvia sormi huuliensa edessä. Ja näin myös kristinusko sisällytti ruusun sekä naiseuden että miehisyyden symbolina.

Ruusulla on monia merkityksiä. Se on samanaikaisesti puhtauden ja intohimon, neitsyyden ja hedelmällisyyden symboli. Antiikin Roomassa 5-terälehtinen ruusu oli rakkauden jumalattaren Venuksen symboli, joka kätki myös salaisuuden. Vapaamuurarien ja monien salaseurojen kokoukset pidettiin "sub rosa", ruusun alla. Kattoon ripustettu ruusu vaati salaamaan kaiken, mitä huoneen seinien sisällä puhuttiin. Mysteeriouskonnoissa ruusu oli Isikselle pyhitetty ja samalla hänen poikansa Harpokrateen, nuoremman Horuksen, hiljaisuuden jumalan pyhä kukka. Kreikkalaisen tarun mukaan Afrodite, Venuksen vastine Kreikassa, antoi ruusun pojalleen Erokselle, joka puolestaan antoi sen Harpokrateelle muistuttaen näin pitämään salassa kaiken, mitä pojat olivat äidiltään oppineet. Egyptiläinen Harpokrates pitää etusormeaan suun edessä ja kreikkalaiset tulkitsivat tämän vapaaehtoisen hiljaisuuden ja vaikenemisen symbolina. Antiikin jumalattarilta ruusu periytyi neitsyt Marian symboliksi ja toistuu esimerkiksi goottilaisten katedraalien ikkunoissa ja ikonitaiteessa, jossa neitsyt Mariaa on kutsuttu kuihtumattomaksi ruusuksi (RODON TO AMARANTON). Punainen ruusu on myös Kristuksen veren ja uhrauksen symboli. Ruusun piikikäs varsi muistuttaa kärsimyksestä ja ristinkuolemasta. Latinan "rosa" – ruusu muistuttaa toista samankaltaista sanaa: "ros" – kastepisara. Alkemiassa kastepisarat ja Jumalan henkäys herättävät alkuperäisen maan, prima materian, josta lopulta syntyy kallisarvoinen viisasten kivi. Ruusu on alkemiassa muuttumisen ja uudestisyntymisen symboli, se ottaa ravintonsa maan tomusta ja kehittää siitä kauniin hyväntuoksuisen kuvan. Näin Ruusu-Risti symboloi hengen ylösnousemusta ja voittoa aineesta, mikä on samalla suuri ja salassa pidettävä mysteerio, johon vain harvat ja valitut voidaan vihkiä.”

Dan Brown kertoo kirjassaan pentagrammista erään asiasta innostuneen blogissa näin:

-  Se on pakanallinen uskonnollinen symboli
-  pentagrammi on esikristillinen symboli, joka liittyi luonnon palvontaan
-  pentagrammi edustaa kaiken naisellista puolta, käsitettä joka on pyhä naiseus tai pyhä äitijumalatar
- pentagrammin täsmällisin symbolimerkitys on Venus naisen seksuaalirakkauden ja naiskauneuden jumalatar
- jumalatar Venus ja planeetta Venus on ovat olivat yksi ja sama asia
- jumalattarella oli monia nimiä; Venus, Idän tähti, Istar, Astarte

 5-sakarainen pentagrammi ja tässä alla miten sen kuvio on syntynyt.



 Nyt saa jo riittää vähäksi aikaa symbolit! Mutta palaan vielä tähänkin.

 Symboleiden taustalla on monenlaista elämää, joten liitän tähän tämän: Tauno Palon Ruusu on punainen!




1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!