torstai 22. joulukuuta 2011

Jouluinen suklaaherkku

Minun jouluuni kuuluu iso palapeli ja Wienernougat (ja ehkä muutakin suklaata, Ruususuklaa, onkohan sitä edes olemassa enää). Tiedotusvälineet ovat olleet täynnä suklaan ylistystä sen terveellisyydestä. Joo. Kumma juttu aina joulun jälkeen se, että ’liitinki’ kiristää, vyötärö venynyt jopa 5 senttiä ja ähky olo. Terveellistäkö?

Hetkinen...eilen tuo kori oli täynnä?

Eihän siinä suklaassa ole juurikaan sitä itteään, rasvaa, sokeria, maitoa ja lisäaineita sitäkin enemmän.

Muistan lapsena, kun tulin tyhjään kylmään kotiin (vanhemmat töissä), tein kauramössöä (maitoa, sokeria, kauraryynejä ja raakaa tummaa kaakaojauhetta). Olisipa joku minulle sanonut, että oikein teet, sillä vähän huonolla omalla tunnolla sitä söin. Sanottiin että se voi olla epäterveellistä. Nyt tiedän, että se ehkä pelasti terveyteni.

Hm...tuo kuppi ei ole eilisestä vähentynyt.

Nyt olen saanut lahjaksi kaakaopapuja. Ne kuoritaan ja sitten pureskellaan kuten pähkinät ikään. Ei hassumpaa. Tässä pieni tietopaketti:
-        myynnissä on  perulaista hienoa lajiketta; Creole, 100 g 3 euroa
-  antioksidantteja enemmän kuin esim. mustikassa. Raakakaakao sisältää 367% enemmän antioksidantteja kuin kypsennetty kaakao ja 723% enemmän kuin normaali tumma suklaa.
-    aivojen välittäjäaineiden toimintaan myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia, kuten serotoniinia sekä flavonoideja, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja
-        kaakaojuomaa esitteli jo Kristofer Kolumbus 1500-luvulla
(tieto lainattu voimaruoka.com-sivustolta)

Mutta…voiko vanhasta luopua?

22.12 Tarot-joulukalenteri
  
Torni, Mars-planeetta

Nyt tuli kyllä kortti, joka sopisi aivan omaan tilanteeseeni. Torni nimittäin kuvaa vanhan sortumista, kulissien kaatumista. Jotakin vanhaa siirtyy pois ja uutta on opittava ottamaan vastaan. Itsetutkiskelun hetki. Joulusuunnitelmatkin joskus muuttuvat, radikaalisestikin, ja silloin on vain otettava haaste vastaan. Ehkä juuri kun tuudittautui hiljaiseen yksinoloon, tuleekin koko suku kylään. Tai joulu vietetäänkin jossain muualla, kuten minulla kerran, sairaalassa. Mars-planeetta on tällä hetkellä Neitsyt-tähtikuviossa, joten onkin varteenotettava tällainenkin mahdollisuus; muutos joulusuunnitelmiin. Neitsyt-merkissä aherretaan, suunnitellaan kaikki viimeistä piirtoa myöten. Entäs sitten, kun kaikki on juuri valmista ja tuleekin yllätys? Sellaista joskus voi sattua.

1 kommentti:

 1. Meillä ei laitettu tuohon kauramössöön kaakaota.
  Sitä sanottiin "penkvelliksi".

  Antaskohan tiikerikakku poweria syrämmelle kun siinä on tuota kaakaota?

  Nää joulusuklaat on kans yks makuasia.
  Ite tykkään esim Budabest suklaasta ja tryffeleistä. Ehdoton joulusuklaasuosikki on kyllä Wienernougat.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!