sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Salaperäinen Rosa, taisin löytää hänet!

Aika jännää!

Aloin miettimään, miksi jokin tiedemies antaa asteroidille nimen Rosa. Laitoin googleen nimen Rosa, Wien ja vuosi 1880. Ja luulen että tärppäsi. Löysin Rosa Mayerder'n.

Ehkä sittenkin tällä asteroidin löytäjä Johannilla oli rakastajatar, eikä mikä nainen tahansa, jos luette tämän Rosan tietoja. Mm. siellä mainitaan, että Rosalla oli kaksi suhdetta avioliittonsa aikana. Ja että hän harrasti mm. tieteitä. Hän oli vapaa-ajattelija, taidemaalari, feministi ja korkealle kouluttautunut.

Hm...aivan kuin olisin kirjoittamassa jotain juorulehtiä, hah. Mutta en varmaan loukkaa heitä nyt 2000-luvulla, jolloin heitä olisi ymmärretty paremmin.  Kuvittelen, että heidän rakkaussuhteensa oli kiihkeä ja onneton.  Rosalla oli keskenmeno ja hän kuoli lapsettomana, vaikka itse oli suuresta perheestä kotoisin.

Rosa oli näyttävä nainen. Ja monessa mukana. Ei siis ihme jos hän sai kuvansa Itävallan rahaankin. Ajatella, jos nyt tulkintani pitää paikkansa, niin vaikka Rosa ei ihan kaikkea maailmassa saanut, sai hän kuvansa rahaan ja nimensä maailmankaikkeuteen.Ja tässä vielä Rosan nuoruudenkuva:

2 kommenttia:

 1. Ehkä se Rosa, kuka ja mikä sitten olikaan, oli se tähtitieteeseen innoittaja,
  muusa.
  Palisan kartalla Lilith 14 yhtymä Urania 14 Neitsyt. Ja se Rosahan oli 15 Neitsyt retroillen näitä kohti.

  "Urania (muinaiskreikaksi Οὐρανία, "taivaallinen") oli kreikkalaisessa mytologiassa tähtitieteen ja tähdistä ennustamisen muusa eli runotar."

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen huomio!Kiitos Nikki! Mietinkin tuossa joskus, kun olisi aikaa, niin katsoisi ja vertaisi Palisan ja Rosa M:n karttaa.

  Mutt on niin paljon muuta...

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!