lauantai 29. tammikuuta 2011

Ruusu-sanan historiaa, Bulgarian kielessä 'kaste'

Minulle annettiin haasteeksi myös tutkia nimeä Rosa, Roosa (kuten Suomessa usein). Tutkinhan minä, suurella mielenkiinnolla! Ensimmäiseksi haluan kertoa, että nimi ja sana ruusu tulee sanasta rosa, bulgariassa myös ja sen kielestä löytyy sen lähteenä ’kaste’. Eipä siis ihme, jos ruusu tarvitsee paljon vettä. Eikä ihme, jos se liitetäänkin tunteisiin, sillä tunteen elementti on vesi. Eikä ihme, jos Rosa-asteroidinkin tähtikartalla on paljon vettä (Aurinko, Venus Kaloissa, Ascendentti ja Mars Ravussa ja Kuu Skorpioni), kuten myös itse asteroidilla on vesijäätä.Mikä yhteensattuma!
Mietin missä minä olen tavannut nimen Rosa. Ja löysin muistoista ensimmäisen Rosan, Rosa Snellman. Aloitin sukututkimuksen n. 14 vuotta sitten ja siellä törmäsin tähän nimeen omassa suvussani. Hän oli erään setäni tai tätini kummitäti. Suvussa kulkeekin huhu, että se on liitoksissa Johan Snellmaniin. Mutta tietäen kuinka sukutauluja tulkitaan ja jätetään tulkitsematta, niin huhut ovat aina huhuja. Olisihan siinä toki yhteys minun omaan filosofian intooni.

Toinen Rosa löytyy taas mieheni suvusta. Hänestä kertoi minulle serkkuni, joka oli äitinsä kautta sukuun kuuluva (usein löytyy sukulaisten sukulaisissa yhteys), että tämä Rosa olikin aika emäntä. Hän nimittäin harrasti suuren maalaistalon emannuuden lisäksi puutarhan hoitoa, ja serkkuni oli nähnyt siellä ensimmäisen ruusutarhan. Myös sisällä huoneissa hän oli nähnyt elämänsä ensimmäisen kirjahyllyn täynnä kirjoja, mikä oli sangen harvinaista 1900-luvun alussa maaseudulla. Olikohan siinä hyllyssä joku ruusukirja?

Ja parikymmentä vuotta sitten tuossa pellolla kulkivat vielä naapurin lehmät; Herne, Ruusu ja mitä ne nyt olikaan. Ruusu oli tavallinen lehmän nimi.

Sitten minun pitääkin tulla tähän 2000-lukuun, jossa Roosa-nimi onkin ihan suosikkilistoilla. Koulussa, missä opetan, olen jo tavannut Rosan ja Roosan. Tässä kuitenkin vanhoja Roosia Suomen sukukirjoista:
Rosafina: Tologia Charlotta Rosafina Böckerman, 1848 Siuntio
Rosefina: Rosefina Olivia Lovisa Carlstedt, kastettu Ikaalinen 1843
Tässä muitakin tämän päivän käytetyistä Roosa-nimistä Suomessa:
·  Ruusu
·  Ruusunkukka
·  Ruusunnuppu

Ja tässä eräs kansainvälinen luettelo Roosasta eli Ruususta. Siinäpäs on vara valita!

Roos, Roosa, Roosaliina, Roosamari, Roosamaria, Roosamilla, Roosanne, Roosi, Roosje, Rooske, Roosmarie, Roosmarijn, Roren, Rorica, Rorie, Rory, Ros, Rós, Rosa, Rósa, Rosabel, Rosabella, Rosabelle, Rosace, Rosaella, Rosair, Rosaira, Rosaire, Rosaisela, Rosakia, Rosamund, Rosalaura, Rosalba, Rosalbanne, Rosalbee, Rosalda, Rosaldee, Rosaldine, Rosalea, Rosalee, Rosaleen, Rosaleme, Rosali, Rosalia, Rosalía, Rosalida, Rosalie, Rosalien, Rosaliene, Rosaliina, Rosalil, Rosalill, Rosalin, Rosalina, Rosalind, Rosalinda, Rosalinde, Rosaline, Rosalinia, Rosalinie, Rosalma, Rosalmee, Rosalonne, Rosalva, Rosaly, Rosalyn, Rosalynd, Rosalynde, Rosalyne, Rosalynn, Rosalynne, Rosamande, Rosamaria, Rosamarina, Rosamée, Rosamild, Rosamond, Rosamonde, Rosamund, Rosamunda, Rosan, Rosana, Rosanda, Rosandi, Rosane, Rosanella, Rosanelle, Rosanetta, Rosanette, Rosange, Rosangela, Rosanna, Rósanna, Rosannah, Rosanne, Rosara, Rosarah, Rosarba, Rosaria, Rosarianne, Rosarienne, Rosarina, Rosarine, Rosaura, Rosaure, Rosavia, Rósbjörg, Rósborg, Rose, Rosea, Rosealba, Roseanna, Roseanne, Rosebelle, Rosebud, Roseda, Rosée, Roseen, Roseia, Roseina, Roselaine, Roseland, Roselani, Roselda, Roselena, Roselene, Roselia, Róselía, Roselie, Roselienne, Roselilas, Roselina, Roselinde, Roseline, Roselinia, Roselinie, Roselique, Roselise, Roselita, Rosella, Roselle, Rosellia, Rosely, Roselyn, Roselyne, Roselys, Roselyse, Rosemaria, Rosemarie, Rosemarije, Rosemarijn, Rosemary, Rosemay, Rosemee, Rosemene, Rosemieke, Rosemijn, Rosemina, Rosemine, Rosemonde, Rosemyn, Rosen, Rosenda, Rosene, Rosenia, Rosenn, Rosenna, Rosenwyn, Roser, Roseria, Roseta, Rosetta, Rosette, Rosewin, Rosewitha, Rósey, Rósfríður, Roshanda, Roshanne, Roshea, Rosheeka, Rosheen, Roshelle, Roshenka, Roshenna,

Ehkä voisin ajatella nimeä Reselita, se kuulostaa pirteältä tai Rosarienne on taas runollisen kaunis. Joskus on käynyt mielessä, että jos saisin kesäksi vuohen. Sille voisi sopia nimi Roselita.

Vielä katson, löytyisikö kaunisäänistä laulajaa nimeltä Rosa. Löytyyhän niitä. Tässä nähtävästi espanjalainen Rosa, josta tulee mieleen myös tämän päivän Afrodite, voitokkaasti sulotar, viettelijättären roolissa.

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Tuo bulgarian sana KATSE on ihana löytö.
  Samoin Vilkunan nimilinkki, josta kiitos.
  Tosin on miulla Vilkunan kirja nimistä.

  En tiennytkään, että nämä ovat käytössä:
  · Ruusu
  · Ruusunkukka
  · Ruusunnuppu
  Nuppu Linnean kohtasin 2. luokalla ja hän oli pikku enkeli.

  Tuo nimilista on mahtava ja Rosalea olisi ehkä mieluisin, koska Lea oli 1. paras kaverini.

  Miekin olen hulluna vuohiin, joita opin lypsämään 80-luvun alussa Urjalassa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielenkiinnosta!
  Mutta luithan ruusun merkitysnimen oikein; KASTE?
  KATSE olisi kyllä merkitykseltään vielä kauniimpi, sillä ruusuhan 'katselee' hyvin syvälle ihmistä.

  Pidän myös vuohenjuustosta.

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!