sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Tontun astrokalenteri 21.12.2015

Joulupaperi ei ole mikä tahansa paperi, vaikka se on vanhakin. Ensinnäkin sen on joku suunnitellut. Toivottavasti joku, joka saa sellaisesta elantonsa. Se on painettu jossakin. Eli joku firma saa siitä rahaa ja työntekijäkin. Kauppakin saa siitä osansa välillisesti. Aika kalliita ne joulupaperirullat on, kun katselin. Ja usein niin heikkolaatuisia, että heti rikki menevät, kun yrittää jotakin niihin kääriä. Mutta olenkin säästänyt sellaiset kestävämmät paperit. 

Ennen kaikkea niissä on muistoa. Usein niissä lukee tussilla vielä jotakin, kenelle ja keneltä. Se on vähän hutiloitua paketin osoittamista, mutta on nyt muistona. Ne lahjalappuset ovat kyllä menneet roskiin, kun ne on usein niin lujasti solmittu nauhoihin. Eipä silti, joskus olen säästänyt noita nauhojakin.
Nyt tuli tällainen. Kukkanen nimeltä Joulutähti! Luulenpä että tämä taitaa olla jonkun kukkakauppaketjun paperia. Joulutähti minulla on ollut pöydälläni jo toista viikkoa. Punaisena, kuten nyt on kaikki mahdollinen keittiössä punaista mattoa myöten. Se väri lämmittää. Mikähän tähtikartalla lämmittäisi? 


Aurinko ei nyt juuri meitä lämmitä, niin matalalta se kurkistaa, ainakin täällä Raahen tienoilla. Pökköä pesään vain, se lämmittää. 

Tuliplaneetaksi yhdistetään usein se Mars, punainen planeetta. Kun katson sitä kartalta, ei se oikein mukavalta nyt näytä. Mikä meitä rassaa? Mikä Suomea rassaa? Mikä Eurooppaa, mikä maailmaa? 

Mars on yhä Vaa'assa, 22 astetta. Tasapainoa etsivät kaikki. Vaaka heilahtelee laidasta laitaan. Kun toinen ehdottaa jotakin, niin toinen haraa vastaan. Näinhän on maidenkin välillä. Kuinkas sinulla? Oletko vastaanhangoittelija vai yritätkö diplomatiaa? Mars on haastavassa neliössä järkevyyttä etsivän Pluton kanssa ja oppositiossa tuli-elementtisen Uranuksen kanssa. Eikö hommat siellä kotonakaan ota sujuakseen? Meneekö riitelyksi, naputtamiseksi ja kahnaamiseksi? Ei siitä joulumieli rakennu kyllä.

Marsilla on kuvioissa eräs aurinkoinen puoli kuitenkin. Se on sekstiilikulmassa Auringon kanssa. Taustalla on positiivinen usko jouluiseen rauhaan ja iloon. Ei me ilman tätä hössötystä jaksaisi täällä pimeässä. Me jähmetyttäisiin muuten täys kylmyyteen ja masennukseen.

Olemuksemme on liikkeessä;
täydellinen tyyneys on kuolemaa.

BLAISE PASCAL


1 kommentti:

  1. Todella kaunis, yksinkertainen joulupaperi. Pascalin aforismi on hyvin osuva.

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!