tiistai 4. joulukuuta 2018

Runollinen joulukalenteri 5.12.18Joskus tuntuu, ettei luonto millään taivu talven muotoon. Yhä sinnittelevät lehdet pensaissa ja ruoho viheriöi ympärillä. Puutarhassani kasvaa jo neljättä vuotta löytöruusu nimeltä Katri Vala. Tuo yllä oleva ruusunlehti ei ole tämän pensaan. Katri-pensas on kuumassa paikassaan ja ehkä ilman tarpeellista vettä kasvanut hitaasti ja kukkinut vain vähän. Mutta nyt syksyllä se yhtäkkiä rojahti pituuttaan ja leveyttäänkin kuin murrosikäinen lapsi jäsenillään ja toivon sen ensi kesänä kukkivan komeasti!

Katri Vala on runoilija, jonka usein luontoon liittyvät runot liikuttavat tunteita, ainakin minun. Valitsin tähän hänen runonsa Valkeat aamut ehkä sen vuoksi, että toivon todella aamut valkeiksi lumesta kun herään. Naurattaa kyllä tuo valkea aamu tähän aikaan. Sehän on vasta tuossa klo 9.00 jälkeen, minulle usein kello 10.00 jälkeen. Ymmärsin kyllä, että runo sisältää kesän valkeita aamuja. Nyt on kuitenkin täälläkin valkeahko maa!

Valkeat aamut

Valkeat aamut tulevat
ihanassa saatossa
peittäen kasteisilla hiuksillaan
maan heräävät kasvot.
Hypähdellen nousevat metsistä
pienet helmenkirkkaat laulut
taivaan siniseen kelloon.

On liian onnellista 
elää näinä valkeina aamuina,
kosketella elävin sormin rakastetun kasvoja,
tuntea huulillansa elämän maku.
Riemu on palannut sydämeeni
kuin muuttolintujen parvi.
Tahtoisin särkyä kasteen lailla
heläjävään, siniseen kelloon!

Maan laiturilla, 1930
Katri Vala

Katri Valan esikoisteos ilmestyi 1924 nimellä Kaukainen puutarha. Katrin runoissa 'minällä' oli voimakas oikeus ja halu elää. Runot kertovat suuresta elämänkaipuusta. Hän kuoli 43-vuotiaana 1944. Liian nuorena!


2 kommenttia:

  1. Minä. Runossa on läheisesti koettava tunnelma, sarja toteuneita ihmetyksen hetkiä. Onnellisia tämmöiset aamut. Monille vaan nykyään kovin harvinaisia. Joillekin mahdottomia luonteensa vuoksi. Minä rakastan varhaisia aamuja ja ihmettelen aamuäreitä. ”On liian onnellista...”. Runoilijan sanoissa kuvastuu onnellisuus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet todella valkeiden aamujen ruhtinas! Nytkin olit herännyt ennen neljää! Tuskin minä vielä nukuin yöuntanikaan!😂😳😢😢

      Poista

Olen iloinen kommenteista!