Kun tuossa edellisessä runossa oli mukana lapsi, niin etsin runoa nuoruudesta.
Ja edelleen, kun selasin tätä uhkean rikasta runokirjaa Runon maa - suomalaiset toiverunot, josta useimmat tiedot olen poiminut, niin törmäsin Nuoruustangoon.
Olen aina tykännyt tuosta kappaleesta, jota olen kuullut tanssilavoilla ja radiossa laulettavan erilaisilla sovituksilla. Sen tiesin, että Kaj Chydenius on sen säveltänyt omalla kauniilla ja vähän surumielisellä tyylillään. Mutta sitä en tiennyt, että runo on Anu Kaipaisen!
Jotenkin tämä voisi olla itse Suomi-neidon tango, sillä ei meidän maamme vielä mikään vanha ole monen muun valtion rinnalla. Suomalaisuus jo itsesään on aika nuori ilmiö. Tämän maan sijoilla asuvien ihmisten tietoisuus suomalaisuudesta heräsi aika hitaasti.
Nuoruustango
Lämpöni, lempeni annan,
kaunis on nuoruutein.
Nää suven ruusut kannan,
itseni yksin tein.
Ei ole muuta antaa
kuin tämä nuoruutein.
Sulle sen tahdon kantaa,
en ota itsellein.
Muuta en koskaan tahdo
kuin sinun olla vaan.
Elämä ympäriltäin
kaikkoaa kokonaan.
Huominen päivä ei meitä
vaaranna varjollaan
kun sinun saan vain olla
täysin ja kokonaan.
Nuoruudenruno 1940-luvun lopulla
Anu Kaipainen
Anu Kaipainen
Liikutuin kovasti tiedosta, mitä kirjassa tästä kirjoitettiin, joten liitän sen kokonaisuudessaan tähän:
Nuoruustangolla on yllättävä tausta. Anu Kaipainen on sanonut, että hänen ei olisi oikeastaan tarvinnut elää koko pitkää kirjailijauraansa ennen muuatta onnenpotkua, jos hän olisi tiennyt sen tulevan. Tämä onnenpotku on Nuoruustango, jonka sanat kirjailija löysi omasta, 15-vuotiaana kirjoittamastaan päiväkirjasta, kun Jouko Turkka 1970-luvun alussa tilasi häneltä Olavi Virran elämästä kertovan näytelmän Tangokuningas, johon tarvittiin paljon tangoja. Kaj Chydenius sävelvi näytelmän musiikin. Sittemmin Nuoruustango ikuistui Peter von Baghin elokuvassa Kreivi.
Kiitos taustasta, mielenkiintoista. Nuoruustango on kyllä ajaton, ja sitä tulee edelleen laulettua yhteislauluna ja karaokessa.
VastaaPoista