maanantai 10. joulukuuta 2012

Joulukalenteri 11. päivä, Tatun päivä ja numero 11


Numero 11 ei olekaan ihan mikä vaan numero. Siitä tulee mieleen monenmoista. Esim. viime hetki. Ainakin hetki ennen kello 12. Luku ennen täydellistä uuden ajan numeroa 12. Oikeastaan se on sama kuin kaksi. Yksi plus yksi on kaksi ykköstä, täydentämässä numero 2:n merkitystä.  Mutta miten koet yhdennentoista hetken, joka kuulostaa varoittavalta ja peloittavalta?

Vaaraa kuvataan ainakin Leonardo DiCaprion samannimisessä elokuvassa, joka kertoo ekologisen katastrofin mahdollisuudesta ja varoittaa siitä. Elokuvan ensi-ilta oli 2007 Cannesissa. Vieläkö olisi jotakin tehtävissä? Toivottavasti vieläkin, vaikka on jo vuosi 2012 .Tässä siitä enemmän…

Yhdennestätoista hetkestä puhuu myös puheenvuorossa Uudessa Suomessa Mirja-Leena Isoaho, vuonna 2011 runon kera näin: 
Kun et ole liian myöhässä peruuttamattomalta
Kun et ole vielä löytänyt itseäsi kulisseista ympärilläsi
Kun et ole vielä huomannut itseäsi kaikkien tulvivien impulssien keskellä
Kun et ole vielä ymmärtänyt, miksi me täällä olemme
Kun et ole vielä hoksannut, että voisit toivoa toisenlaista
Kun et ole vielä tiennyt, mitä voisit uskoa
Kun et ole vielä herännyt aamuun aurinkoiseen,
elämän kuolemattomassa kehdossa
Kun et ole vielä majaasi voinut pitää luottamuksen kivilinnassa
 
Kun elämä sinua odottaa ja sinä ihmettelet
etsit
kaipaat
 
Vedät verhot sivuun

Luku 11 puhututtaa monella tavalla. Ilmankos se numerologisestikin nimetään mestariluvuksi, joka kuuluu visionääreille, idealisteille, niille, joilla on sisäistä voimaa, inspiraatioita ja herkkyyttä, herkkyyttä nähdä ehkä tulevaankin. Samalla tämä luku luo hermostuneisuutta, kahtiajakoisuutta, ristiriitaa ja epäkäytännöllisyyttä. Tämä on uskon luku. Sitä ei määrää järki. Luku 11 lataa numero kakkosen kaikella tällä uudelle kierrokselleen, toiselle kymmenelleen!  Yhteinen oleminen kasvaa tunneälykkyydellä, intuitiolla, mutta sen vastakohtana voi olla  tunneköyhyys ja kyvyttömyys toimia yhdessä.

Mutta vielä ei ole kuitenkaan joulun yhdestoista hetki, toivottavasti, kaksi viikkoa vielä jouluun.
60 centin postikortit on kuitenkin syytä kirjoittaa. Niitä minäkin olen tuossa raapustanut samalla kun olen muistellut ystäviäni ja sukulaisiani. Välillä jatkan joulukudonnaisia.


Nämä eivät ole omia töitä, vaan kylän joulumyyjäisistä. Huomasin, että vauvan myssyjä oli  11, pienen pään lämmikkeeksi, tulevaisuuden uskoksi.

Nimestä Tatu löytyi vähän ristiriitaista tietoa. Nimittäin yhdellä taholla Tatu esitettiin syntyvän lyhenteenä hepreankielisestä nimestä Daniel, joka tarkoittanee ’Jumala on tuomarini’. Toisaalla Tatu onkin lyhenne Davidista (Dave) joka tarkoittaisi ’rakastettu’.

Joka tapauksessa Tatu kuulostaa ihan suomalaiselta nimeltä. Onnea Tatuille! Heitä olen tuntenut aika monta. Tunnetuimpia Tatuja taitaa esiintyä tällä hetkellä Tatu ja Patu -kirjoissa.

 Jukka Hallikainen ja Yhdestoista hetki

1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!