lauantai 8. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 8.päivä, Kyllikki ja numero 8Huomasin kalenterista, että on myös Sibeliuksen muistopäivä! Hyvä, sillä minulle itselle numero kahdeksan on muutoksen numero. Se on se ’hyvä’, josta on kaksi suuntaa; tehdä jotakin peremmin (enemmän) tai tehdä huonommin (vähemmän). Sibelius teki enemmän ja jyräsi koko Suomen maailman estraadeille!

Kyllikki on jotenkin mukana tuossa kaikessa. Sillä Sibeliuksen yksi inspiraation lähde oli Kalevalan tarusto, ja Kyllikki on muinaissuomalainen kalevalainen nimi, joka merkitsee runsautta (kyllä, kyllin). 

Yhdestätoista runosta:
Yksi on impi kaikkinensa Saaren suuressa su'ussa,
jok' ei suostu sulhasihin, mielly miehi'in hyvihin:
se oli Kyllikki korea, Saaren kukka kaunokainen.”

Aikoinaan tunsin monta Kyllikkiä. Tunsin, sillä monta heistä ei enää ole. Nimiä käytettiin paljon 1940-50-luvulla.  Mutta toivon, että on tullut lisää Kyllikkejä. Onnea heille!

Numerologisesti numero 8 on hajaannuksen numero, murtautumista luonnosta henkisyyteen. Esim. mätäneminen, eroaminen, murtuminen, paljastus, hallitsemattomuus jne. Se on myös itsekurin ja itsekontrollin numero. Se miten hyvä pomo olet itsellesi, määrää elämäsi suuntaa. Ei helppo homma!

Astrologisesti Saturnus hallitsee numeroa 8. Suuri kriitikkoplaneetta!

Siis numero kahdeksan jotenkin, vaikka sitten koulutodistuksen numeronakin, luo varuillaan oloa. Sen on yhtä helppoa nousta yhdeksään kuin pudota seitsemään. Sen on yhtä helppoa olla kympin euro kuin viitosenkin euroseteli. Vaarassa kuunnella huonoja neuvoja kuin onnessa tarttua hyviin.Jatkan tätä symboliikkaa. Ja tähti on joulun yksiä symboleita. Kaikkinensa tulee mieleen 8-sakarainen risti (eli se tähti), Kannuksen pyörä eli oktagrammi, joka on kristillisenä symbolina Itä-Euroopan maissa, mm. suomalais-ugrilaisilla kansoilla. Koptilaiskristittyjen tekstiileistä on myös löytynyt tämä malli ja mm. Aunuksen pitsistä. Kannuksen pyörän historiaa ei tiedetä, mutta se kiehtoo minua. Se on kuin ratas eteenpäin menossa yhtä hyvin kuin taaksepäin jurratessa, ajan ratas! KOHTALON PYÖRÄ!


Jotenkin tuo pyörä sopii sekä Kyllikin, Sibeliuksen ja koko numero kahdeksan mukaan. Törmäsin tällaiseen pyörään myös Citymarketin käytävällä, saksalaista käsityötä, perinteistä. Sen kertoi oudosti suomea puhuva mies. Minä ostin sen tämän vuoden joulukoristeeksi. Tai sain sen puoleksi lahjaksi. Sen voi koota kolmiulotteiseksi. Ja äkkiä hoksasin, että se edusti tuota numeroa 8.

Siis toivottavasti tämä päivä on kaikille haastava, mutta mielenkiintoinen. Ollaan tarkkoja valintoja tehdessämme.

Glenn Gould soittaa pianolla Sibeliuksen lyyriset sävelet 'Kyllikki'

4 kommenttia:

 1. Kauniin koristeen olet ostanut. Minulla oli todistuksessa paljon kaseja ja muutamia ysejä. Ei tainnut olla yhtään seiskaa, mutta oli ainakin yksi kymppi käytöksestä:)

  VastaaPoista
 2. Enpä ole ennen kuullut näitä Glenn Gouldin soittamina. Tyttäreni kolmas nimi on Kyllikki isän puoleisen isoäidin mukaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutustuinpas minäkin tuohon maineikkaaseen pianistiin. En aikaisemmin tiennyt hänestä. Aina oppii jotakin. Kiitos sinulle!

   Poista

Olen iloinen kommenteista!