maanantai 31. joulukuuta 2012

Tuohelan väki!

Jotta tonttu ei aivan sotkeudu ruusuista ja astrologiasta tehtyyn soppaansa, niin on pakko kertoa lukijoille tästä kirjasta. Ajatella, että joku keksii tällaistakin; tehdä Tuohelan väkeä puun kaarnasta.Minulla nimittäin tuli hätä kirjastoon lauantaina, kun kuulin, että se remontin vuoksi suljetaan n. kolmeksi kuukaudeksi. Otin kirjastokorin täyteen kaikenlaista; romaaneja, taidekirjoja ja musiikkia. Tuohelan väen kirjaa katselin tuossa iltateellä istuessani.

Kirjoittajaksi mainitaan Risto Pelkonen, ja kirja on painettu Maahenki-nimisessä kustantamossa. Sen sivuilla seikkailevat tosi silmiä hivelevät otukset. Koko homma näyttää ihan mystiseltä. 

Tämä Risto Pelkonen on eläkkeellä oleva arkkiatri ja terveysasiantuntija... ja kansantaiteilija. 

Viime aikoina olen huomannut, ettei mikään liikuta minua niin syvästi kuin ihmisen luovuus ja rohkeat ilmaisutavat. Ne saavat minut puhkeamaan ilon kyyneliin. Sieluni janoaa tällaisia kokemuksia, kuten tämä pieni kirjanen nytkin kädessäni.

Ajatella, että mies löytää rannalta myrskyn jäljiltä paksuja kaarnan paloja, laittaa ne reppuunsa ja vie varastoon odottamaan jotakin. Kunnes hän tarttui ajankuluksi puukkoonsa ja niiden kaarnapalojen kanssa istumaan pihamaapölkylle. Näin luotiin Tuohelan väki. 

Tottakai siihen ilmestyivät mukaan muutkin, nimen omaan lastenlapset mielikuvineen, jotka varmaan herättivät henkiin nuo pienet kaarnahahmot. Kirjan valokuvaaja tuo heidän tarinansa esiin luonon helmasta. Tosin Pelkonen on ollut hahmojensa kanssa mukana useissa näyttelyissä mm. Saksassa pidetyssä Toinen näyttely Neuhardenbergin linnassa ja viimeiseksi on ollut mukana Mäntyharjun Linkkumyllyn ITE-taiteen näyttelyssä 2009. Minulla vain ei ole ennen osunut silmiin tällainen taide. Hurmaavaa!!

Miltähän tuo pikkukansa näyttäisikään tuolla ruusupuskien joukossa?! Voi jukra!

Mutta kun pengoin vähän tietoja Risto Pelkosesta, niin löysin tosi painavaa tekstiä hänen huuliltaan terveydenhuollon arvoista! Ihan hyvä kuunnella näitä asioita, jos on aikaa.

3 kommenttia:

 1. Hei! Kyllä se on niin, että kädentaidot kunniaan.
  Mielikuvitusta tarvitaan valtavasti, että pystyy kaarnanpaloista luomaan jotakin noin taidokasta!
  Viherpöntön täytyy vain ihailla..huh

  VastaaPoista
 2. Hienoja töitä tekee, luin jostain lehdestä hänen töistään, vastapainona päivätyölleen ollut. Täytyykin yrittää metsästää jostain tuota kirjaa.
  Arvostan hyvin paljon käsin tehtyä (myös kirjoittamista ym.) isäni aikoinaan oli myös kätevä käsistään, äiti myös.
  Hyvää tulevaa vuotta 2013, idearikasta.

  VastaaPoista
 3. Hienoja tuohi-ihmisiä. Minäkin luin kirjan syksyllä. Ihan uskomattomia on Risto väsännyt. Hienoltahan ne näyttäisivät sinunkin puutarhassasi:)

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!