keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 5. päivä, Selman päivä ja numero 5


Ihmettelen, ettei ympäristössäni ole enempää Selmoja, sillä sen nimen takana on hyvin paljon kaunista tarinaa. Skotlannissa tunnetaan vanha laulu Shelmasta (on myös yhtä kuin kaunis näköala).
Selma esiintyy myös S. Topeliuksen eräässä runossa ’Kanervankukkia’. Selma Lagerlöf on tunnettu runoilija. Ja itse suuri Salomekin on nimen taustalla, myös nimi Anselmi. Arabikulttuurissa tuo nimi on Salma. Joten kas, Selma-nimiä löytyi viisi.

Numero viisi onkin jollain tavalla aistillinen numero. Minulla siitä tulee ensimmäiseksi mieleen ihmisen käsi. Kädessä on viisi taitavaa sormea. Käsi on ihmisen luovan voiman ja rakkauden kanava. Astrologisella kartallakin huone numero 5 on luovuuden aluetta.

Viisi on vapauden, muutoksen, voittajan, viihdyttäjän, toimijan numero. Nythän tuo 5. päivä jo hyvinkin muistuttaa toiminnasta tulevan joulun hyväksi. Viisisormisen käden kautta syntyvät joulusiivoukset, joululahjat, joulukortit, jouluruoat… koko joulu!

 
Viisi ja käsi on myös aistinautintojen, uusien kokemusten, vapaudenhalun, asiaan puuttuvan ja tekemällä-oppii aluetta. Voi kuinka pettyneen, ylpeyttä loukatun käsi tekee pahaa! Kansakunnan kätenä se tarttuu aseeseen. Se hakee oikeutusta ja kokemusta pahalla tavalla ja sotkeutuu elämän myrskyihin.

Vaikka viisi-numero on myös passiivinen (epäröivä, odottava, ujo), se on astrologisesti Merkuriuksen numero ja tähtää aina  vain uuden oppimiseen, opettamiseen ja uusiin taitoihin. Sen myötä se liittyy Kaksonen-merkkiin, joka on ulospäin suuntautuva. Ajattelen, että ihminen myös hengittää itseään käden kautta. Antaa käden toimia! Pidetään ne terveinä. Antaa käden hoitaa ja tehdä ympäristöstä kauniin. Ilmankos viisi on myös keskiviikon ja toukokuun numero.

Onkohan elämäänsä, itseensä pettyneen ihmisen käsi usein halvaantunut tavalla tai toisella. Lyödyn ihmisen, jolta on jo pienenä evätty luovuuden rikkaus? Sillä numero viisi on myös hyvin emotionaalinen numero, jolle tunnusomaista on myös pettymykset ja masennus.

Numerot ovat syntyneet ihmisen oivalluksesta ja määrittelevät meidän elämäämme hyvin pitkälle. Numeroiden päätäntä vallassa on ajan, mittojen  ja arvojen maailma. Siksi niitä on mukava tutkia myös psykologiselta, filosofiselta ja esoteeriseltakin pohjalta (nekin kaikki ihmisen ideoita).

Meillä on viisi aistia. Viisi on myös Pythagoran tärkeä numero. Vieläkin lasketaan viisi vetämällä viivoja neljä ja viides yli. Viiden luvuilla on helppo laskea suuria määriä.

Ah, kuinka helpottavaa on filosofointi minulle, aivan kuin hengittäisin syvemmältä!

Nyt kuitenkin alkoi sormia kihelmöimään. Askarrellaan!!4

Tässä Amalian ohje miten voit valmistaa vaikkapa organza-ruusun pikkujouluasuun!
3 kommenttia:

 1. Oho! Olipa kiinnostava kirjoitus. Eikä vähiten siksi, että oma syntymäaika vilisee viitosia. Kiitti, Leila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olenhan nähnytkin sinun luovuuttasi, monella tavalla. Anna palaa, 5-ihminen!
   Olet saanut kauniita lahjoja.

   Poista
 2. Olipa siellä kaunis kukkanen:), kiitos linkistä!

  VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!