Kun edellä mainitsin Vladimir Majakovskin (1893 - 1930), niin poimin hänenkin runonsa tähän kalenteriin. Hän oli elinajan mukaansa sekä venäläinen että neuvostoliittolainen runoilija. Hänet mainitaan futurismin runouden merkkihenkilönä. Futurismi ihannoi kaikkea modernia, kuten koneita, tekniikkaa, vauhtia ja sotaa. Runoudessa tämä tulee esiin lauserakenteissa, kielikuvissa ja tavassa kirjoittaa ilman välimerkkejä.
Majakovski oli tulisielinen kaikessa, myös vallankumouksen kannattajana. Hän oli myös taidemaalari, graafikko ja kuvittaja ja sen myötä nousi bolsevikien vallannousun symboliksi. Hänen kuten Asejevinkin runoja on käännetty paljon suomeksi.
Kaikesta tästä historiasta tulee mieleen, että minkälaisia runoja tämän hetken hurjaan ristiriitaiseen aikaan runoilijat kirjoittavatkaan Venäjällä ja Ukrainassa? Tai mitä he saavat kirjoittaa?
Otan esille Majakovskin futuristisen runon esimerkiksi siitä, valitettavasti vain osan. Tämä runotyylihän tuli Suomeenkin runoilijoiden keskuuteen.
SERGEI JESENILLE
On hyvä irrottautua muodon kahleista, toteuttamalla uusi, lukua ohjaava ”kahle, pakkopaita”. Kuten jokainen päivä on erilainen, voi runokin olla erilainen, muodoltaan, rytmiltään, sisällöltään. Piripintainen vesiämpäri on tyyni ja kaunis katsella, mutta kantaa läikyttämättä vaikea. Niin runokin puhuttelee, usein kolkuttelee ymmärryksen ovea, tavoittelee sanojen kulkua, tapailee sointuja, soittaa kireän vetreämmäksi ja taistelee itselleen tietä. Joskus lehahtaa lentoon ja laulaa liittäen korkealla. Ja nappaa mukaan lukijansa. Liitääkö lukija, välittyykö sanoma, tulkinta, oivallus, unelma, täyttymykseensä.
VastaaPoistaKiitos näistä runoista ja palasista runouden historiaa naapurista, joka nyt ryvettyy käymällä rumaa sotaa pienempäänsä vastaan,
Hei, kiitos rikaasta kommentistasi! Arvaan kyllä kuka olet! Aika raskasta luettavaa nuo naapurimaan runot ovat olleet, vaikka olen pyrkinyt esittämään niitä monipuolisesti. Huh, mikä matka!
VastaaPoista